Roman Polanski'nin ünlü bir filmi...

Tess,

The Tess (1979)
Roman Polanski'nin ünlü bir filmi.
Martin Thomas Hardy’nin Tess of the D’Urbervilles romanından Roman Polanski tarafından sinemaya uyarlanmıştır. Tess fakir bir köylü kızıdır. Babası tarafından kendilerine de zenginliklerinden pay çıkarılması için uzaktaki akrabalarının yanına gönderilir. 
Polanski, bu filmle en iyi yönetmen dalında birer Oscar, Altın Küre ve Cesar ödülü alır.

Roman Polanski,
(D. 18 Ağustos 1933 Paris - .)
Polonya kökenli sinema yönetmenidir.
Polanski, 1933 yılında Polonyalı bir Yahudi ile bir Rus göçmeninin oğlu olarak Paris’te dünyaya geldi. Üç yaşında ailesi ile birlikte Krakov’a taşındı. 1940 yılında şehrin Almanlar tarafından işgal edilmesinin ardından ailesi bir toplama kampına gönderildi. Naziler tarafından götürülmesinden hemen önce babasının sayesinde kaçmayı başaran Polanski, iyiliksever Katolik ailelerin yardımı sayesinde hayatta kalmayı başarır. Annesi Auschwitz’de ölür. Kamptan babasıyla Krakov’a döner. 

1954 yılında Lodz’un ünlü Devlet Film Okulu’nda yönetmenlik bölümüne girer. Lodz Devlet Yüksek Film Okulu’nun son sınıfından 1959 yılında ayrıldı. Okul sıralarında çevirdiği kısa metrajlı filmlerle dikkati çekti. 1959 yılında, İki Adam ve Bir Gardrop ile uluslararası ödül kazanınca, uzun film yapar.  

Polonya’da yönettiği tek filmi Sudaki Bıçak - 1962 Venedik Film Festivali Büyük Ödülü, sonra ülkesi dışında çalıştı. İngiltere’de yönettiği Tiksinti ve Çıkmaz ile iki yıl üst üste Berlin Film Şenliği Altın Ayı Ödülü’nü aldı. 1960 yılının sonunda gittiği Hollywood’da ticari ve sanatsal başarılar kazandı. Eşi ABD’li oyuncu Sharon Tate‘in öldürülmesinden sonra ilişki kurduğu 13 yaşındaki bir kız yüzünden ABD yasalarından kaçarak Paris’e yerleşti. 1980 yılında Varşova ve Paris’te Amadeus adlı oyunu sahneye koydu ve Mozart rolünü oynadı. Bunu, Paris’ te, Kafka uyarlaması olan Dönüşüm adlı oyundaki başrol izledi.

2002 yılında çektiği II. Dünya Savaşı sırasında, Varşova’nın varoş sokaklarında yaşam savaşı veren bir adamın hikayesini konu alan Piyanist filmi ile 55. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü kazandı.

Başlıca filmleri:
Acı Ay, Acımasız Tanrı,
Çıkmaz (Berlin Film Şenliği Altın Ayı Ödülü), Çılgın, Çin Mahallesi, 
Dokuzuncu Kapı, 
Kiracı, Korkusuz Vampir Avcıları, Korsanlar, 
Machbeth, 
Ne?, 
Oliver Twist, Hayalet,
Ölü ve Bakire.
Piyanist(Altın Palmiye Ödülü), Pompeii,
Rosemary’nin Bebeği, 
Sudaki Bıçak(1962 Venedik Film Festivali Büyük Ödülü),
Tess (1980 Altın Küre Ödülü), Terapi, Tiksinti,
Vampir Katilleri, 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ