Özbeklerin geleneksel şapkası...

Tübiteyka,

Doppi,
Doupi,
Özbeklerin geleneksel şapkası.
Doppi isimli şapka Özbekistan'da kullanılan geleneksel bir aksesuardır. Doppi'nin erkek ve bayanlara göre çeşitli versiyonları vardır.
Geleneksel kıyafet üzerine çeşitli nakış ve işlemelerle süslemeler yapılmıştır. 

Çin'de yaşayan azınlık milliyetlerden biri olan Özbek milliyeti, esas olarak ülkenin kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin güneyinde ve kuzeyindeki bölgelerde yaşıyor.

Özbek kızları ve kadınları, her zaman giyimlerine ve süslerine özen gösterirler. Özbekler, genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde başlarına Doupi adındaki çiçekli küçük şapka takarlar. Genç kızlar ise renkli Doupi'nin üzerine renkli güzel başörtüsü örterler. Bunun yanında yaşlı kadınlar, klasik ve zarif çiçeksiz Doupi'ler takarlar.

Özbek kızlar, yaz aylarında ipek kumaştan dikilen rengarenk ve göğüslerine çeşitli motifler işlenen uzun elbiseler giyiyorlar. Yaşlı kadınlar ise geniş pileli elbise giymeyi çok seviyorlar. Bu elbiselerin tümü genellikle ipekten yapılır.

Özbek geleneklerine göre; bir ailedeki kız ve erkekler, yaşlarına göre sırayla evlenirler. Yani ağabey evlenmeden, ondan küçük erkek kardeşi evlenemez.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ