Kahve Barmeni ...

Barista,
Kahve Barmeni.
İtalyanca, barista del caffè,
İtalyanca bir sözcük olan barista, İtalya’da soğuk ve sıcak bütün içecekleri hazırlayıp servis edenlere deniyor. Dünyanın pek çok yerinde aynı sözcük sadece espresso ve kahve yapıp sunan anlamında kullanılıyor. 

Espresso makinesinde çalışan, espresso ve espresso bazlı içecekler yapabilen kişidir.  Barista, kahvenin çekirdeğinden yapılışına, köpüğünden koyulacağı bardağa ve yapıldığı makineye kadar her şeyini bilmelidir. Hatta bilgi sahibi olmak yeterli değil, deneyimli olmalıdır.    

İyi bir Barista'nın önerisine göre iyi bir espresso hazırlamak çok kolaydır. Espresso kahve makinasından 24-30 saniye arasında akması lazım. Yavaş akarsa kahve yanar. Hızlı akarsa demlenemez,  aromasını alamaz. Espresso kahvenin köpüğü azsa, tadı ekşi ya da acımtırak ise bayat olabilir. Kahve tozunu elimize aldığımızda birbirine yapışıyorsa taze olduğunu gösterir dağılıyorsa bayattır.    

Kahve çekirdek olarak saklanmalıdır. Mümkün değilse tüketebileceğimiz kadar almalıyız. Aksi takdirde öğütülmüş kahve 2 saat içerisinde bayatlamaya başlar.  Çekirdek kahve ise 15 gün içinde tüketilmesi faydalıdır. Çekirdek kahve, kapalı paketlerde 2 yıl saklanabilir. Çekilmiş kahvenin düşmanı nemli ortamdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ