Keçi ya da inek sütünün özel bir mantarla mayalanmasıyla hazırlanan ekşi içecek ...

Kefir,
Fransızca: Kefir ou Kephir, 
İngilizce: kefir. 
Keçi ya da inek sütünün özel bir mantarla mayalanmasıyla hazırlanan ekşi içecek.
Özel bir maya mantarıyla keçi veya inek sütünün mayalanması ile hazırlanan ekşi bir içecek.
Keçi sütünün fermentasyonu ürünü olan, besleyici bir gıda.

Süte karnabahar benzeri kefir tanelerinin eklenmesiyle elde edilen, etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu, tarihsel geçmişi olan Kafkas orijinli süt içeceğidir. Köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi bir Türk içeceği. Kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Çok eski yıllarda Kafkasya bölgesinde yapılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı, yoğurt kıvamında, hafif ekşimsi bir Türk içeceğidir.

Kullanımı ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir. Mucize içecek kefir özellikle bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önlediğinden ömür uzatıcı olduğuna inanılır. Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden çocuklarına su gibi içirdikleri bilinmektedir. Bu sebeple Kafkasya’ da yüzyıldan fazla yaşamak çok sıra dışı bir durum değildir. Kefir protein , yağ , laktoz ve mineraller bakımından hayli zengindir. İlaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kollestrolü azaltır, tansiyonu düşürür, idrarı sulandırır. Hücre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir.

Kefir, vücut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor. Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor. İlaç değil ama, kanser hastası olanlar, bu özellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor. Yapılan çalışmalar, kefirin, iştahsızlık ve uykusuzluğa da iyi geldiğini göstermiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ