Afrika'nın güneyinden dolaşarak Hindistan yolunu bulan ünlü Portekizli denizci...

Vasco da Gama,
(1450-1524)
Afrika'nın güneyinden dolaşarak Hindistan yolunu bulan ünlü Portekizli denizci. Portekizli ünlü bir denizci, Hindistan’a denizden gidebilen ilk Avrupalı’dır. Da Gama’nın 1497-99 yıllarında Ümit Burnu’nu geçerek Hindistan’a gitmesi, bu memleketin zenginliklerinden Avrupalılar’ın kolayca faydalanmalarını sağlamıştır. 
Gama, 1450 yılında, Portekiz’in küçük bir denizci kasabası olan Sines’te doğdu. Kral, tarafından 1487 yılında Hindistan’a denizden yol aramakla görevlendirildi. 


Kralın ani ölümü Gama’nın yola çıkmasını biraz geciktirdi. Ölen kralın yerine tahta geçen Kral Manoel, Gama’ nın emrine dört gemiyle 160 denizci verdi. Ayrıca, gideceği yerde karşılaşacağı önemli şahıslara da birer mektup yazıp Gama’ya verdi.

Küçük donanma 8 temmuz 1496 tarihinde yola çıktı. Arap kılavuzlar yol gösteriyorlardı. Şiddetli fırtınalar, akla hayale gelmedik bir sürü güçlükler içinde geçen uzun bir yolculuktan sonra, kasım ayının sonuna doğru, Ümit Burnu’na geldiler. Şiddetli bir fırtına vardı. Gemiler bir süre Ümit Burnu’nda kalmak zorundaydı. Bu arada Gama’nın emrindeki denizciler isyan çıkardılar. Vakit henüz gecikmeden Portekiz’e dönmek istiyorlardı. Gama isyanı kolayca bastırdı, üç gün sonra Hindistan’a doğru yeniden yola çıktı. 1498 mayısının sonuna doğru Hindistan’ın batı kıyılarına vardı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ