1963 yılında yaptığı yolculukla uzaya çıkan ilk kadın olan Rus kozmonot...

Tereşkova,
(Tershkova)
Velentina Tereshkova,
Valentina Vladimirovna Tereşkova,
D. 6 Mart 1937 (84 yaşında), Sovyetler Birliği

1963 yılında yaptığı yolculukla uzaya çıkan ilk kadın olan Rus kozmonot.
Tereshkova'nın bulunduğu Vostok 6 uzay mekiği, üç gün uzayda kaldı. Dünyanın etrafında 45 defa dolaştı ve Sovyetler Birliği'ne televizyondan naklen yayınlar yaptı.

Valentina Tereshkova 6 Mart, 1937 yılında Bolshoye Maslennikovo, Tutayevsky District, Yaroslavl Oblastı, RSFSC, Sovyetler Birliği'de doğdu. Onsekiz yaşını doldurunca, bir tekstil fabrikasında işe başladı. Ama hayatında bir tek yapmak istediği vardı oda paraşütle atlamak. Bu hobisinden dolayı, 1962 yılında Sovyetler Birliği'nin kozmonot programına dahil edildi. 

1962 yılından evvel sadece erkekler uzaya gönderiliyordu. Kadınları uzaya gönderme fikri Nikitina Kuruchev'den çıktı. Nikitina, Vostok 6'ya mürettebat seçerken, Valentina'yı da seçti. 16 Haziran 1963 yılında Valentina, dünyada ilk defa bir kadının yapacağı uçuşu gerçekleştirdi. Uzay mekiğini, otomatik pilottan çıkararak uçurdu ve her 88 saniyede dünyanın etrafını turladı. Atmosfer tabakasına girdiği anda da, paraşütle Orta Asya'ya indi.

1964 ve 1969 yılları arasında Velentina, Zhukovskıy Hava Kuvvetleri Akademisi'nde okudu ve buradan mezun oldu. Bayan kozmonotlar, tecrübeleri ve iyi eğitimlerine rağmen, erkek kozmonotlar kadar fırsatlar elde edemediler. Ancak, 1980 yılında hükümetin öncü olduğu bayan kozmonot seçme pogramıyla durum eşitlendi.

Bu dönemde Valentina, Komünist Parti üyesi ve uluslararası kadın derneklerinde hükümet temsilcisi olarak çalışmalarını sürdürüyordu. Valentina bir ikinci uçuşu gerçekleştirmemesine rağmen, diğer hemcinslerine bu alanda çalışmaları için öncülük yapmış oldu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ