Rumeli yöresine özgü, sütlü biber turşusu ...

Akçakatık,
Katık,
Hatça katığı,
Kaşarak,
Soka,
Sütlü biber,
Uynuk,
Rumeli yöresine özgü, sütlü biber turşusu.
Rumeli mezesidir.
Sütlü Biber- Kırklareli,

Katı yahut Akça katık, (Edirne)
Hatça katığı, (Edirne’nin Yenikadın köyü)
Uynuk, (Meriç)
Kaşarak, (Uzunköprü’ye bağlı Dereköy)
Soka, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya gibi yörelerinden gelen göçmenler mayalarken peynir yerine kaymak kullınır. Bu turşuya soka denir.

Kırklareli mutfağına özgü kışlık olarak hazırlanan sütlü biber turşusu yapımı kolay, tadı leziz olan bir turşudur.

Bu turşu tadı, özellikle Bulgaristan’dan gelen Pomak kökenli yaşlılarca günümüze aktarılmıştır. Kırklareli’ de sütlü biber diye isimlendirilir.

SütlüBiber turşusu;
Malzemeler,
1 kg çarliston biber
750 gr sert beyaz peynir
5 lt koyun veya keçi sütü
Tuz

Yapılışı :
Süt kaynatılır. İsteğe göre tuz ilave edilir. Süt bir kenarda soğumaya bırakılır. Yoğurt mayalanacak sütten biraz daha ılık olması önemlidir.  

Biberler 3-4 cm uzunluğunda doğranır. Bu biberler turşu yapılacak kavanozun durumuna göre yarısı doldurulur. Kavanozdaki biberlerin üzerini biriki parmak geçecek kadar kırıklı sert beyaz peynir konulur.  Sütün ılıklığı önemlidir. Yoğurt için tercih edilen sıcaklıktan biraz daha ılık olan süt kavanozların ağzına kadar doldurulur. Kavanozlar sıkıca kapatılır. 

Ters çevrilen kavanozlar, bir sofra bezi üzerine alınarak üzerleri sıkıca örtülür. Sofra bezi ayrıca biriki kat örtüyle kapatılarak, kavanozlar yoğurt mayalar gibi mayalanmaya bırakılır.
Yaklaşık 2 gün bir kenarda mayalanmaya bırakılan kavanozlar, arada kontrol edilirek yoğurt kıvamından daha sıkıca bir kıvam bağladıklarında kavanozlar buzdolabında bekletilir. 10 gün sonra turşu yemeye hazırdır.

Turşular buzdolabında ne kadar fazla kalırsa lezzeti ve kıvamı artar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ