Antalya'nın Elmalı ilçesinde bir bir göl ...

Avlan,
Karagöl,
Avlan gölü, Antalya'nın Elmalı ilçesinde bir bir göl.
Antalya ili, Elmalı ilçesinde yer alan karstik oluşumlu bir göldür. Gölün denizden yüksekliği 1030 m, olup doğal halinde büyüklüğü 850 hektardır. Avlan gölü ve Karagöl, 1040 m yüksekliğindeki Elmalı polyesindedir. Polye(Polje), karstik karakterli geniş arazilerde oluşan ova görünümlü büyük çukurlardır.  


Elmalı polyesi Elmalı dağı ile Bey dağları arasında uzanır. Gölün bulunduğu alan kalkerli yapıdadır. Avlan gölü Elmalı polyesinin en çukur alanında oluşmuştur. 

Elmalı Avlan gölü,
1970 yılında tarım arazisi elde etmek amacıyla kurutulmuştur. Ancak aradan daha su rejiminin bozulması, iklimin sertleşmesi, çölleşme ve tarımsal verimin düşmesi gibi büyük sorunlar yaşanmış. Çevredeki 37 köyün muhtarları ve belediye başkanı, yöre insanlarının talebiyle Avlan Gölü’nün yeniden oluşturması  istenmiştir. Çevre Bakanlığı 2001 yılında tahliye kapakları kapatılarak gölde yeniden su tutulmaya başlanmıştır. Avlan Gölü, toprak dağıtılan köylüler de dahil yöre insanının talepleri doğrultusunda yeniden oluşturulmasına karar verilen ilk sulakalandır.

Antalya ilinde bulunan diğer göller;
Oymapınar Baraj gölü,
Alakır Baraj gölü,
Korkuteli Baraj gölü,
Karagöl,
Manay Gölü (Söğüt Gölü),
Kırkgöz (Pınarbaşı) gölü,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ