Osmanlı Donanmasının 1560 yılında, Haçlı Donanması ile yaptığı bir deniz muharebesi …

Cerbe,
(Djerba),
Cerbe Deniz savaşı.
Cerbe Deniz Muharebesi,
Osmanlı Donanması, 1560 yılında, Haçlı Donanması ile yaptığı bir deniz muharebesidir. Haçlı Donanmasında Almanya, ispanya, Papalık, Cenova, Floransa, Malta, Sicilya ve Napoli kuvvetleri Amiral Giovanni Andrea Doria komutasında toplanmıştı.

Büyük bir Haçlı donanması Akdeniz’in önemli bir üssü olan ve Osmanlıların elinde bulunan Cerbe adası önlerine geldi. Tarihe Cerbe Deniz savaşı adı ile geçen bu çarpışmayı Piyale Paşa komutasındaki Osmanlılar kazandı. Bu savaşı Osmanlı donanması zaferle  kazanmış ve haçlı gemilerinin büyük bir kısmı batırılmıştır. Piyale Paşa'nın bu zaferi, Kanuni tarafından, Yavuz Selim’in kızlarından biriyle evlendirilerek mükafatlandırıldı.

Cerbe (Djerba) adası;
Tunus kıyılarında bir adadır. Djerba, Berberi, Arap, Yahudi ve Afrika kültürlerinden etkilenmiş Akdeniz sahilleri ve badanalı çöl kasabalarıyla tanınır. Houmt Souk, balıkçı limanıdır. XVI. yüzyıldan kalma kalesi Borj el Kebir ile bilinen ana şehirdir. Güneyinde, Kuzey Afrika Yahudileri için hac bölgesi olan El Ghriba sinagogu yer almaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ