Öpüşmeyi konu alan bilim dalı ...

Filematoloji,

Öpüşme Bilimi.
Frn. Filematologia
İng. Filematology
İta. Filematologia

Kelimenin tam anlamıyla öpüşmenin bilimi. 
Öpüşmek, birbirini öpmek.
Filematoloji alanında çalışanlara Osculologist denir. 
Filematology kelimesi bir Anglicism'dir. 
Bir insanda, hayvanda veya şeyde dudakları sevgi, şefkat ya da kuşak işareti olarak gösterme eylemini inceler. Ayrıca öpüşmenin kökenleri, tarih boyunca anlamını nasıl değiştirdiği, öpüşme biçimleri, buna müdahale eden unsurlar ve insanda yarattığı fiziksel ve zihinsel tepkilerdir. İspanyolca'da henüz bilinmeyen bir Anglicism(İngiliz diline mahsus deyim) olarak kullanılıyor, bilime ilgi göstermiyor. 

Bu davranışı sergileyen sadece insanlar değildir. Hayvanlarda da görülür. Antropolog Helen Fisher, bir tür yüz teması yalnızca memelilerde değil, kuş ve sürüngen türlerinde de yaygındır diyor. Hayvanlarda öpüşme şekilleri; Bonobolar öpüşür. Filler tüplerini birbirlerinin ağzına koyarlar. Tilkiler yüzlerini yalarlar. 

Psikoloji profesörü Wendy Hill, öpüşmeyle tetiklenen biyolojik süreç hakkında bir araştırma yaptı. Araştırmasında, öpüşmenin beynin içindeki karmaşık bir kimyasal süreci tetiklediğini buldu. Hormon salınımının, tükürükte mevcut olan feromon değişimi yoluyla doğrudan harekete geçirilebileceği sonucuna vardı.

Öpüşme korkusu; Filemofobia
Filemofobi, denilen bu korku çoğunlukla tecavüz ya da fiziksel istismar sonrası ortaya çıkıyor. Bu fobiye sahip çoğu kişi ise öpüşme sırasında hastalık kapacağı endişesine sahip. Yaygın olmamakla beraber, dokunulmaktan hoşlanmayan kişiler öpüşmekten de kaçınıyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ