Fransa'ya özgü, keçi sütünden yapılan bir peynir...

Büş,

Fransa'ya özgü, keçi sütünden yapılan bir peynir.
Başlıca Fransız Peynir Çeşitleri
Rokfor (Roquefort),
Dünyanın en ünlü mavi küflü peyniridir. Otantik Rokfor, İspanyol sınırındaki mağaralardan gelmektedir. Yapımında koyun sütü kullanılır. Rokfor, keskin, biberli, iştah kabartan farklı bir lezzete sahiptir. Fransızlar Rokforu tatlı olarak tüketmeyi tercih ederken, Amerikalılar Rokfor’u daha çok salatalarda kullanmaktadırlar.

Bri (Brie),
Bilinen en ünlü Fransız peyniri olma özelliği ile peynirlerin kraliçesi olarak ayrı bir üne sahiptir. Brie, tatlı yapımında kullanılan başlıca peynirlerden biridir. Büyük tekerlekler görünümünde üretilir. Tadının en yoğun olduğu dönem peynir yüzeyinin kahverengiye dönüşmeye yaklaştığı aşamadır. Tahta bir kutu içerisinde saklanması önerilen Brie’nin, oda sıcaklığında servis edilmesi önerilir. Aromalı tadından dolayı krakerlerle servis edilmesi tavsiye edilir.

Kamamber (Camembert),
Yavaşça olgunlaşan diğer bir peynir türü olan Camembert, Brie gibi, yemeğe uygun yapıda olan kabuğu ile yumuşak ve kaymak kıvamında bir yapıya sahiptir. Bir kalıp peynir 24 gr. dır.  Tahta bir kutu içinde muhafaza edilmektedir. İlk kez Normandiya'da Marie Fontaine adlı bir kadın tarafından yapılmıştır. İnek sütünden yapılan bu peynir, Rokfor peyniri gibi, küflü bir peynir çeşididir. Özellikle tatlı yapımında sıkça tercih edilmektedir.

Çevr (Chevre),
Keçi sütünden yapılan bu peynir, pek çok farklı ağırlıkta ve şekilde üretilebilmektedir. Doku olarak da çeşitlilik gösteren Chevre peynirleri, yumuşak, krema kıvamlı ya da çok sert olmak üzere değişik sertliklerde yapılır. Mükemmel bir tatlı peyniri olmasının yanı sıra meze olarak da kullanılan Chevre, yemek öncesi içilen içkilerle birlikte sunulmaktadır.

Rachlette,
Dünyanın en ünlü eriyen peyniri olarak bilinmektdir. Alpler’de, Fransa-İsviçre sınırının iki kesiminde de yapılan bu peynirin Fransız versiyonu diğerine göre biraz daha yumuşaktır. Ancak, iki çeşidin de tatları birbirine oldukça benzemektedir. Üzeri küçük deliklerle kaplı bu peynirin yemeğe pek uygun olmayan, kırmızıya dönük bir kabuğu vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ