İlk dunya kupasının adı ...

Rimet,
Jules Rimet, 
Jules Rimet Kupası, 
Dünya Kupası, dünya genelinde düzenlenen ve FIFA üyesi ülkelerin milli takımlarının katıldığı futbol turnuvasıdır.
FIFA Dünya Kupası' nı kazanan takıma verilen altın kupa. 
Turnuvanın başladığı 1930 yılından itibaren kazanan takıma geçici olarak Jules Rimet Kupası verilirken bu kupanın 1970 yılında daimi olarak Brezilya'ya verilmesi sonrasında yeni bir kupa tasarlandı. 
1974 yılından itibaren FIFA Dünya Kupası adıyla verilmeye başlandı.  

Abel Lafleur' un tasarladığı ve Zafer adını taşıyan ilk kupa 1946 yılında eski FIFA Başkanı Jules Rimet' nin adını aldı. Yunan tanrıçası Nike' nin som gümüşten yapılan altın kaplama bir tasvirini içeren bu kupa, lapis lazuliden imal edilen bir kaideye oturtulmuştu. 

Turnuvayı kazanan takımların geçici olarak elinde bulundurduğu kupa, organizasyonda üç şampiyonluğa ulaşan takıma daimi olarak verilecekti. Kupa, 1966 yılında İngiltere' de halka açık bir sergi sırasında çalındı. Ancak kısa zamanda bulundu. 1970 yılında turnuva tarihindeki üçüncü şampiyonluğunu elde eden Brezilya kupanın daimi sahibi oldu. 

Turnuvayı kazanan takımlara verilmek üzere Silvio Gazzaniga tarafından tasarlanan ikinci kupa, 1974 yılında tanıtıldı. 18 ayar altından imal edilen ve iki insan figürünü Dünya' yı tutarken tasvir eden bu tasarım, malahitten yapılan bir kaideye oturtulmuştu. 

Değiştirilen FIFA yönetmeliği sonrasında bu kupa hiçbir şampiyona kalıcı olarak verilmedi. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ