Meksika'ya özgü agave bitkisinden elde edilen bir içki ...

Mescal,
Mezkal,
Mezcal,
Meksika ve ABD'nin guneyinde yetişen bir çeşit dikensiz kaktüs'den (lophophora williamsii) yapılan içki. Aynı kaktüsün  kurutulmuş tepe kısmı da uyuşturucu olarak kullanılıyor.
Meksika’nın Agave bitkisinden elde edilen milli içkisi Mezkal'dır.

Meksikada yetişen aynı aileye mensup bitkinin benzeri, halk arasında Kaynana Dili veya  Sabır Otu da denilen, bir çeşidi ülkemizde var. Botanikteki adı ile Agave bitkisi olup 250 çeşidi vardır.

Mezkal’in ilk ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte , 1000 yıl kadar önce
yerli kabilelerin,  Magey diye adlandırdıkları bu içki, Agave bitkisinden yapmışlar. Yerli kabileler, Agave’nin olgunlaşma döneminde yapraklarını kesip, gövde bölgesini de  çanak biçiminde açarak ve bu çanak içinde her gün biriken özsuyunu alıyorlarmış. Bu özsuyunu bir süre bekleterek fermente olmasını sağlamakta ve içki olarak kullanmakta imişler. Her gün alınan ve bazı kaktüslerde günde 4-6 litreye kadar olabilen, Pulke  adındaki bu özsuyunun alınması 4-6 ay sürebiliyormuş. Sonra Pulke tükeniyor ve kaktüs ölüyormuş. 

Tekila adı aslında bir şehrin adı. Tekila, Jalisco eyaletine bağlı bir Meksika kasabası olan Tequila'dan geliyor. Tequila yöresinde yetişen ve  Mavi Agave  denilen kaktüs türünden elde ediliyor. Burada iki husus çok önemlidir. Birincisi Tekila içkisine katiyen kurt konmaması, İkincisi ise, % 100 Agave yazmayan ucuz Tekila’larda önemli oranda şeker kamışından elde edilen rom karıştırılıyor olmasıdır. 

Tekila bir kaktüs türü olan Agave bitkisinin öz suyundan elde edilen bir damıtık içki. İki kez, klasik ibriklerde damıtılıyor. Tekila içerken yanınızda mutlaka tuz ve limon bulundurun bu ikisi tekilanın tadına tat veriyor. Ama Meksikalılar tadını daha iyi alabilmek için tekilanın yanında tuz ve limon kullanmaz.

Tekila Türleri;
Blanco; Etiketteki silver ya da blanco yazısı, şişedeki içkinin renksiz tekila olduğunu anlatıyor. Başka deyişle, damıtıldıktan hemen sonra şişelenmiş anlamına geliyor. Bu tekila türü Türkçe’de beyaz tekila kullanılır.

Oro; Gold ya da joven veya oro sözcükleri, şişedeki içkinin silver tekilada olduğu gibi genç, yeni damıtılmış olduğunu, ancak renklendirildiğini belirtir. Bu renklendirme şeker şurubu, meşe ağacı katkıları, gliserin ya da karamel ile gerçekleşir ve koyu sarı-kahverengi arası bir ton sağlanır.

Reposado; Etiketteki aged ya da reposado sözcükleri ise, en az iki ay meşe fıçılarda bekletilmiş tekilanın etiketinde yer alır.

Anejo; Extra aged ya da anejo sözcükleri de, tekilanın en az bir yıl meşe fıçılarda dinlendirildiğini belirtir. Fıçıda bekletmek tekilanın kalitesini yükseltir. İçimini daha yumuşak hale getirir ve farklı aromalar ortaya çıkmasını sağlar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ