İki takım arasında uzun saplı raketlerle oynanan bir top oyunu ...

Lacrosse,
Lakros,
Lacros,
Intermeccanica
Buick
İki takım arasında uzun saplı raketlerle oynanan bir top oyunu.
Türkiye’de Turkish Lacrosse Association organizasyonu vardır. Lakros da denilen bir raket oyunudur. 

Her oyuncunun ufak ve sert plastikten yapılmış, topu taşıyabilecekleri ve ucunda bir ağ olan sopalar (crosse) ile oynanan, amacı topu karşı takımın kalesine atmak olan, kalecinin de bulunduğu raket sporudur. 

Raket ile yapılan spor dalları hem fiziki spor olarak hem de oyun olarak oynanabilecek niteliktedir. Raket ve top ile oynanan oyunlar şunlardır;

Badminton; 
Kaz tüylü bir topun file üstünden rakip alana atılması ve geri dönmemesi amaçlı raket ile oynanan, tenise benzer bir spordur.

Ball badminton; 
Hindistan kökenli bir oyundur. Raket ve yün esaslı sarı bir topla oynanır.  12×24 metre ölçülerindeki açık hava kortu ortasından bir file ile ayrılarak oynanan bir spordur.

Basque Pelota - Bask topu; 
Deri bir top ve raket ile oynanır. Topu bir duvara göndermek amaçlı tek kişilik bir oyundur. Ancak çift kişiler ile de oynanabiliyor. 

Xare; 
Bask topu oyununun bir türü olup, bu sporda kullanılan raket tenis raketinin aksine gevşek tellere sahiptir. Kullanılan top çok sert ve dışı parşömen kaplıdır. Kapalı alanda oynanır ve sporcular önlerindeki duvar ile oynarlar. Kazalardan korunma amacıyla, kask takılarak oynanan bir raket sporudur.

Frontenis; 
10x30m kort alanında duvara karşı oynanır. Oyun Meksika’da icat olunmuştur. Arjantin ve İspanya dahil 18 ülkede oynanan bir raket oyunudur.

Jai alai; 
Üç yanı duvarla çevrili bir kortta kauçuktan yapılmış sert bir topu duvara çarptırma ve yakalama amaçlı bir raket oyunudur.

Royal tennis; 
Modern tenisin atası olan real tennis, 2 kişi veya ikişer kişiden oluşan 2 takım arasında salonda oynanan bir raket oyunudur. İngiltere'de Kraliyet tenisi veya Avustralya'da Royal tenis olarak bilinir. 

Pinpon (Ping Pong), Masa tenisi;
İki ya da dört oyuncunun birbirlerine raket ile topu attığı, ortasında file olan masanın (tenis masası) üstünde oynanan çok bilinen ve yaygın bir raket sporudur.

Pickleball; Pingpong ile tenis arası, masada değil de ortasında 86 cm yüksekliğinde file bulunan, 6x13 m. badminton kortunda, 2 veya 4 kişi ile oynanan bir raket oyunudur. 

Paleta Fronton; 
Bu oyunun kökeni Peru'dur. Tahta raketler ve siyah bir topla, yüksekliği 5 m., genişliği 6 m. olan duvara karşı oynanan bir oyundur.

Pelota Mixteca; 100×11 metre boyutlarındaki sahada oynanan, ağsız raket oyunu. 3-6 kilo arası, geniş Sert ve özel bir eldiven ile 300-330 gram ağırlığındaki topla oynanır.

Plaj tenisi - Beach tennis; 
Raketle oynanır. Plaj sporudur. Oyun 2 oyuncu ile (tekler) ya da ikili takımlar halinde (çiftler) arasında raket ile topun ağın diğer tarafındaki rakip saha içine atılması esasına dayanan bir oyundur. Plaj tenis sahası, 170 cm. yüksekliğinde bir file ile bölünmüş,  16 m. uzunlukta ve 8 m. genişliktedir.

Matkot; 
Plaj tenisine benzeyen ve İsrail’in milli sporu olarak kabul edilen iki ya da daha çok kişinin, tahta raketler ile küçük bir topa vurması şeklinde oynanır. Kullanılan top, squash topuna çok benzeyen türden bir toptur (hatta bazen squash topu da kullanılmaktadır).

Platform tenisi; 
Paddle tenisi (Padel tenis); 

Qianball; 
Squash ve tenise benzer bir oyundur. Çin kökenli olup, Avrupa’da ilk olarak Danimarka’da oynanmıştır. Oyun, 2 veya 4 kişiyle ve hatta tek başına dahi oynanabilir. Herhangi bir düz sert yüzeyi olan salonda ya da dış alanda oynanabilen bir raket oyunudur.

Raketbol; 
Squash ve hentbol karışımı, 2 veya 3 kişiyle salonda oynanan hızlı, bir raket oyunudur. Sporcular, sırayla topu karşı duvara vururlar. Oyunda fleksiglass malzemeden yapılmış arka duvarın üstü hariç olmak şartıyla tavan dahil tüm zeminler kullanılabilir. Kapalı kortta oynanır. Sahanın yer zemini genelde cilalı tahta parkedir. 

Rackets; 
Squash’a benzeyen Rackets, squash'a oranla daha sert bir top ile ve daha büyük bir kortta oynanır. Tekler ve çiftler şeklinde oynanan oyunun kortu kapalı olup, düz ve sert duvarları vardır.

Racketlon; 
En popüler 4 raket sporunun (tenis, squash, masa tenisi ve badminton) kombinasyonundan oluşan bir oyundur. Kaynağı Finlandiya ve İsveç’tir. Racketlon son zamanlarda dünyanın en hızlı büyüyen spor dalı olarak biliniyor.

Soft tenis,
Çim tenisinin salon veya açık hava kortlarında yumuşak toplar ile oynanan şeklidir. Japonya, Tayvan, Güney Kore gibi Asya ülkelerinde oynanan, kuralları normal tenise benzer  bir raket oyunudur. 

Speed ball; 
Mısır kaynaklı bir raket oyunudur. Bir federasyonu vardır. Yüksekliği 1.70 m. olan sabit metal bir direğe bağlı, 170 cm uzunluğunda naylon ipin ucundaki topa vurarak oynanır. Oyun, döngüye dayalı, tek veya iki kişi tarafından, küçük ve sert plastikten 25 cm'lik raketle oynanır. 

Speedminton
Diğer adı Speed badminton olan ve ağsız bir biçimde yapılan bir spordur. Avantajı arada file olmaması ve tanımlanmış bir saha ebatı olmadığı için tenis kortu, sokak, plaj veya herhangi bir yerde oynanabilme özgürlüğüdür.

Squash; 
Raket ve topla 2 oyuncu (çiftlerde 4 kişi) tarafından oynanan bir çeşit raket oyunudur. Türkiye’de de bilindik bir spor olan Squash kortu, bir tarafı açık ve üstü kapalı bir küpe benzer. Bu kort normal tenis sahalarından daha küçük olup, zemini parke, duvarları ise özel alçı ya da tahta malzemedendir. Squash topu tenis topundan daha küçüktür ve kauçuk'tan imal edilmiştir. Topun, çapı 4 cm, ağırlığı ise 24 gr. dır. Squash topun içerisinde bir damla sıvı bulunması ilginç yanıdır. Dünya Squash Federasyonu (WSF) vardır.  Squash' ın Kuzey Amerika'da oynanan başka bir türüne hardball squash denir.

Sticke; 
Eski Yunanca’da topla oynama sanatı demektir. Bir tür kapalı saha tenis oyunudur. Tenis raketleriyle, kapalı kortta ve daha hafif topla oynanan bir raket oyunudur.

Modern Tenis; 
Raket ve topla 2 oyuncu veya ikişer oyunculu 2 takım arasında oynanan olimpik bir raket sporudur. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ