Karadeniz ile Azak Denizi'ni birleştiren deniz geçidi, boğaz ...

Kerç,
Kerch,
Kerç Boğazı,
Rusça: Керченский пролив,
Ukraynaca: Керченська протока,
Kırım Tatarcası: Keriç boğazı
Kerç boğazı, Karadeniz ile Azak Denizi'ni birleştiren deniz geçidi, boğaz.

Kırım'ın en önemli liman olan Kerç şehri, adını eski adıyla Cimmerian Bosporus olarak adlandırılan boğaza verir. Boğazın Krasnodar Krai tarafında Tuzla Adası ile çevrili Taman Koyu ve 2003 yılında Rus yapımı 3,8 kilometre uzunluğundaki baraj bulunmaktadır. Karadeniz'e açılan kapı olarak bilinen Kerç Boğazı üzerine inşaa edilen köprü ise 2018 yılının Mayıs ayında tamamlanmıştı.


1783 yılında Kırım Hanlığı lağvedildi. Topraklarının Rusya'ya ilhak edilmesi sonucu, tamamıyla Rus denetimine girdi. Sovyetler döneminde, bir oblast olan Kırım, 1954 yılında Ukrayna'ya verildi. 1991 yılı sonunda Sovyetler'in dağılması üzerine, Kerç Boğazının batı yakası Ukrayna, doğu yakası da Rusya Federasyonu sınırları içinde kaldı.

Kırım, 16 Mart 2014 tarihinde yapılan referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti. Esasen Kırım'da 1944 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği lideri Stalin tarafından Tatarlar anayurtları olan Kırım'dan sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.

Azak Denizi ve Kerç Boğazı 2003 tarihli bir anlaşma ile Ukrayna ve Rusya'nın ortak karasuları olarak belirlenmiştir. Moskova'nın Kırım'ı ilhak etmesiyle boğazın ve iç denizin giriş ve çıkış kontrolü tamamen Rusya'nın eline geçmiş oldu. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ