20. yüzyıl yaşamını icatlarıyla(ampul gibi), büyük bir şekilde etkileyen Amerikalı mucit ve iş adamı ...

Edison, 
Thomas Edison, 
Thomas Alva Edison,
(d. 11 Şubat 1847 – ö. 18 Ekim 1931)
20. yüzyıl yaşamını icatlarıyla büyük bir şekilde etkileyen Amerikalı mucit ve iş adamıdır. Bazı icatları tamamen orijinal olmakla birlikte, eski icatların geliştirilmesi veya yönetimi altında çalışan yüzlerce çalışana aittir. 

Edison elinde bulundurduğu kendi adını taşıyan Amerikan patentiyle tarihteki en önemli ve en verimli mucitlerden biridir. 18 Ekim 1931 tarihinde öldüğü zaman Edison, 1.093 patenti, elektrik ışığı ve gücü için 389, fonograf (gramofon) için 195, telegraf için 150, pil için 141 ve telefon için 34 rekor kırmıştır.

Thomas Edison, Milan, Ohio'da 11 Şubat 1847 tarihinde doğdu. Edison 11 yaşında Michigan'a taşındı. Edison'un en önemli keşfi Menlo Park, New Jersey'deki ilk endüstriyel araştırma laboratuarıydı. Edison birçok icadını resmi olarak bu labaratuarda üretmiş. Birçok çalışanı onun direktifleri doğrultusunda bu icatların araştırma ve geliştirmesinde görev almıştır. 1878 Ekim ayında Edison Electric Light Şirketi'ni kurdu. Elektrik mühendisi William Joseph Hammer, 1879 yılında Edison'un laboratuvar asistanı olarak görevine başlamıştır. Telefon, fonograf, elektrikli tren, demir madeni ayıracı, elektrikli aydınlatma ve diğer birçok icatta büyük katkılarda bulunmuştur. 

Hammer'ı özel kılansa elektrik ampulünün icadındaki ve bu aletin geliştirme ve testleri sırasındaki çalışmalarıdır. Hummer 1880 yılında Edison'un lamba çalışmalarının şef mühendisi olmuş. Francis Robbins Upton'ın genel müdürlüğünü yaptığı fabrika 50.000 ampul üretmiştir. Edison'a göre Hammer elektrik ampulünün bir öncüsüdür. 

Thomas Edison Birlik Ordusu için telgrafçı olarak çalıştı. 1870 yılında, Edison New York’a taşındı ve hisse senedi fiyatlarını geliştirdi. Kısa süre sonra yeni hisse senedi biletlerini üreten kendi şirketini kurdu. Ayrıca telgraf üzerinde çalışmaya başladı ve aynı anda dört mesaj gönderebilecek bir versiyon icat etti. Bu sırada Edison, Mary Stillwell ile evlendi, üç çocuğu vardı ve ailesini ünlü laboratuvarına başladığı New Jersey'deki Menlo Park'a taşıdı.

Edison 18 Ekim 1931 tarihinde New Jersey’de West Orange’da Glemont’daki evinde diyabet yani şeker komasına girerek ölmüştür. Mezarı evinin arka bahçesindedir. 
Ölümünün ardından tüm Amerika da elektrikler bir dakikalığına söndürülmüştür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ