Özellikle et yemekleri ile çorbalarda kullanılan küçük Hindistan cevizi ...

Muskat,
 
Müskat,
Fransızca: Muscade,
İngilizce: Nutmeg,
Arapça, muskat.
Latince: Myristicae Fragrans.
Özellikle et yemekleri ile çorbalarda kullanılan küçük Hindistan cevizi. Hint mutfağından bizim yemek kültürümüze kadar gelen bir baharat olan küçük hindistan cevizi.

Nutmeg, Myristica cinsi hindistan cevizinin çeşitli türlerinin tohum veya öğütülmüş baharatıdır. Myristica, koyu renkli yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Bu küçük Hindistan cevizi, tohumundan yetiştirilir. Portakal ağacına benzeyen, anavatanı Banda Adaları olan, meyveleri baharat olarak kullanılan tropik bir ağaç cinsi, hint cevizi.

Hint mutfağında önemli bir yeri bulunan muskat, birçok baharatın yapımında yer alır. Avrupa’da ise et yemeklerinde sıklıkla kullanılır. Orta Doğu’da öğütülmüş hali yemeklere eklenir. Yunanistan civarında ise tuzlu yemeklerin pişirilmesine katkı sağlar. Japonya’da köri sosu olarak kullanılırken Karayipler’de içkileri tamamlayıcı bir tat olarak tercih edilir. 

Muskat, son zamanlarda Türkiye'de hemen hemen her yemekte kullanılmaktadır. Zeytin büyüklüğünde olan muskat, bir ceviz çeşidi olarak bildiğimiz kabuklu ceviz ve Hindistan cevizi ile aralarında çok büyük farklar bulunur. Keskin bir tada sahip olan muskat adını Umman' ın başkenti olan Muskat şehrinden almaktadır. Muskatın tazesini yemeklerinize rendeleyerek kullanabilir, tozunu da yemeklerde tatlılarda, içeceklerinizde kullanabilirsiniz.

Muskatın faydaları;
Mide hastalıklarını tedavi eder.
Muskat ölçülü ve yeterli miktarda kullanıldığında, hazmı kolaylaştırır,  mide ülseri ve gastrit problemlerine iyi gelir. 
Muskatın mutluluk hormonunu arttırdığı ve insanlara neşe hissi verdiği de düşünülür.
Muskat cevizi en fazla baharat olarak kullanılır. 
Muskat'ın  çekirdeğinden elde edilen baharat yemeklerin ve sosların lezzetini arttırır. Peynir sosları, sıcak elma suyu ve şarap gibi gurme tatlar için de tercih edilir. Ev ortamında sıcak şarap hazırlarken muskat mutlaka eklenmelidir. Kremalı yemeklerin yapımında muskatın önemli bir yeri vardır. Kremaya eklenen baharat yemeğin çeşnisini arttırır. Patates püresi, haşlanmış makarna gibi yemeklere de muskat ekleyerek lezzetlerini arttırabilirsiniz.

Muskat sözcüğünün başka anlamı:
Umman' ın başkenti: Muskat 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ