İri bir kıyı kuşu ..

Fregat,
Fregat kuşu,
İng. frégate,
İng. frigatebird ,
Fregat kuşugiller (Fregatidae) familyasından olup Leyleksiler takımındandır.
Boyu, 100-115 cm uzunluktadır. Çok süratli uçabilen tropik denizlerde yaşayan, bir deniz kuşudur. Bu kuşların tüyleri siyah renklidir. 

Gagaları uzun ve kanca şeklindedir. Çatallı ve uzun kuyrukları vardır. Kanat açıklığı 2-3 m. olabiliyor. Geceleri ağaçlarda, kayalıklarda tüneyerek yaşarlar. Dişilerin karınaltı tüyleri beyaz renklidir. Erkekler, boğazları tüysüz kızıl renkli bir deriye sahiptir. Erkekler dişilerin dikkatini çekmek için kırmızı boğaz derilerini şişirirler. Beslenmeleri balıklardır. 

Daha ziyade uçan balıkları yakalarlar. Ayrıca suyun üstünde yüzen ve deniz anası, supya, kaplumbağa yavrusu ve diğer yaratıklarla beslenirler. Fregat kuşları avlanmak amacıyla keşif uçuşları yaparlar. Su yüzüne çıkan balıklar ve kalamarlar başlıca yiyecekleridir. Tek eşli yaşayan fregat kuşları koloniler halinde yuva yaparlar. Dişi kuş her üreme döneminde tek yumurta yumurtlar. 

Eşler sırayla kuluçkaya yatarlar. Yavru, yumurta içinden 6-7 hafta sonra çıkar. Anne ve baba tarafından 5-6 ay beslenip, bakılır ve sonra yavru yuvayı terk eder.

Diğer iri su kıyısı kuşları;
Pelikan,
Kutan, 
Meke,
Kaşıkçı kuşu.
Fregat kuşu.
Kocagöz, İri yapılı, sarımsı ya da yeşilimsi renkte bir kıyı kuşu.  
Pelikan, Meke, Kutan, Su kıyılarında yaşayan çok iri bir kuş. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ