Hardal gazı, kükürt klorür içerikli, kimyasal silah olarak kullanılan zehirli bir gaz ...

İperit,
Hardal gazı,
Mustard Gas,
Yperite,
Sulfur mustard,

İperit, Klorür içerikli, zehirli bir gaz. 
Formül: C4H8Cl2S
Molar kütle: 159.08 g / mol
Yoğunluk: 1,27 g / cm³
Erime noktası: 14.4 ° C
Kaynama noktası: 217 ° C
Bu gaz hardal ve çürümüş soğan gibi koktuğu için hardal gazı deniyor. 

Hardal gazının asıl adı iperit gazıdır. Kimyasal silah olarak, savaşlarda kullanılan zehirli ve yakıcı bir gazdır. İperit, gaz halde iken renksizdir. Çeşitli karışımların ilave edilmesi ile gaz, sarı ve kahverengine dönüşebilir. Dünyada ilk kimyasal silahdır. Bir sinir gazı ajanıdır. Hardal Gazı (iperit), Deriyi tahriş ederek solunum yollarını ve gözleri etkileyen, yiyeceklerle birlikte alınması durumunda yemek borusu ve bağırsaklarda ağır yaralar açan kimyasal silah.

Di-etil di klorür ile kükürt birleşiminden oluşan kimyasal bileşim vücuda temas ettiğinde solunum kesilir. Deri yanar. Kaslarda şiddetli kasılma sonucu bel kemigi kırılır. Sinir sisteminin çökmesi, vücudun dış ve iç yüzeylerinin erimesi gözlemlenir ve 12 saat sürebilen acılı bir ölüme sebebiyet verebilir.

Hardal gazı, ilk olarak I. Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından kullanılmıştır. 1978-1979 İran ve Irak arasında geçen savaşta Irak tarafından büyük miktarda kullanılmıştır. Yaklaşık olarak 5000 İranlı asker hardal gazıyla öldürülmüştür. Günümüzde hardal gazını kitle imha silahı olarak kullanmak Birleşmiş Milletler tarafından yasaklanmıştır. Hardal gazı günümüzde Lenfoma kanserine kemoterapi tedavisi için uygulanmaktadır.

1988 yılında, Irak, Halepçe'de Saddam Hüseyin, Kürtler üzerinde hardal gazını kullanmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ