Hayvanlar tarafından yayılan bakteriyel bir enfeksiyon türü olan öldürücü bir hastalık ...

Weil,
Weil Hastalığı,
Weil hastalığı (leptospiroz), hayvanlar tarafından yayılan bakteriyel bir enfeksiyon türüdür.
Hastalık insanlara ya hasta hayvanın idrarıyla direkt temas ya da idrar ile kontamine olmuş çevreyle temas sonucu bulaşır. Weil hastalığı leptospirozun en ciddi formudur. Leptospiroz, tüm dünyada görülebilen, özellikle çok yağış alan tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olan, bir bakteriyel zoonozdur. Karaciğer disfonksiyonu, akut böbrek yetmezliği, kanama eğilimi ve ateşle seyreder. Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. 

1915 yılında Japonyalı Inado tarafından bulunan mikrobdur. Mikrop hastalığın ilk haftasında hastanın kanında ve organlarında bol miktarda bulunur. İlk haftadan sonra bağışıklık maddelerinin tesiri ile kandan kaybolur. Hastalık hemen her ülkede görülmektedir. Mikrop, hastalardan alınan kanın ve sahir mikroplu maddelerin kültürleri ile veya hayvanlara zerki ile meydana gelir.

Weil hastalığının asıl sebebi farelerdir. Farelerin dışkılarının suya karışması, bu sular ile banyo yapılması ve içilmesi ile insanlara geçer. Hastalığın kuluçka devri 9 gündür. Weil hastalığı birden bire yüksek ateş, baş ağrısı, baldırlarda ve sırtta adale ağrıları, bulantı, kusma ve ishal ile başlar. Adale ağrıları her bölgede gün geçtikçe artar ve ateş düşünceye kadar devam eder. Ateş hastalığın ilk günlerinden itibare 40 dereceye kadar yükselir ve 4 ila 9 gün arasında bu seviyede devam eder.

Weil hastalığının spesifik bir ilacı yoktur. İlk günlerinde ateş ve adale ağrısına karşı salisil mürekkepleri verilebilir. Damar felcine ve kalp zayıflığına karşı kafein,kardiyazol gibi ilaçlar kullanılır. Weil hastalığı ciddi bir hastalıktır. 
Hastalık belirtileri görüldüğü taktirde derhal doktora başvurulmalıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ