Gürcistan'ın güneyinde, Kura Nehri'nin sol kıyısında, Erusheti Dağı'nın yamaçlarından bir mağara manastır ...

Vardzia
Gürcüce,  ვარძია,
Gürcistan'ın güneyinde, Aspindza'dan 30 km uzaklıktaki Erusheti Dağındadır. Vardzia manastırı, Kura nehrinin sol kıyısında yer alır. Bu mağara manastırda  halen beş keşiş yaşar. Halen her sabah, manastırın çanını çalarlar.  XII. yüzyılda yapılmış manastır mağaraları beş yüz metrelik uçurum boyunca inşa edilmiştir. 

Dormition Kilisesi, duvar resimleri ile süslenmiştir. Vardzia-Khertvisi bölgesi, Unesco, Dünya Miras listesinde yer alır. Rivayete göre Dormition Kilisesi'nde Tamar'a, Giorgi ile avlanırken mağaralarda kaybolmuş. Onları arayan amcası tarafından çağrıldığında, Ben buradayım, amcam, Gürcüce: აქ ვარ ძია- ac var dzia diye cevap verir. Böylece bu mağara manastırının adı Vardzia denir.

Sovyetler Birliği döneminde yapılan kazılarda, Vardzia bölgesinin Tunç Çağı'nda yaşandığı ve Trialeti kültürünün erişimini gösterdiği kanıtlanmıştır. Kura Nehri boyunca en azından M.Ö. V. yüzyıldan beri bilinir. Gürcü Hıristiyanlık  tarihinde kaya kesme mimarisi M.S. VI. yüzyılda Zedazeni ve Garedzhi'de uygulanmış. Vanis Kvabebi, Cholta ve Margastani'de aynı olmuş.

Gürcistan'ın Tarihi olarak bilinen kronetlerin toplanması, Tamar'a manastırı Üst ve Zeda Vardzia'dan transfer etmeden önce, kampanyalarında ilahi yardım aldıktan sonra Vardzia Bakiresi'nin simgesi olan bir kiliseyi inşa etmek anlamına gelir.  Gürcistan Tarihi, Vardzia' nın 1290 yılında, Moğol istilasından kurtarıldığını ve Büyük İskender'in duvarı olarak kabul edilmiştir. Vardzia Gospel'deki yakın tarihli bir notta, Osmanlıların 1578 yılında gelişinden sonra keşişler bu manastırdan ayrılmışlar.

Ana alt alan, deniz seviyesinden yüzonüç yüz metreden daha yüksek bir rakımda, uçurumun merkezi tüföz breş tabakasından oyulmuştur. Dormition Kilisesi tarafından doğu ve batı kısmına ayrılmıştır. 

Kompleksin doğu kısmında, sekiz katlı, altı şapel, Tamar Odası, bir toplantı odası ve eczane,  resepsiyon odası ve yirmi beş şarap mahzeni olmak üzere toplam 242 oda, yetmiş dokuz ayrı mağara yapılmıştır.

Zemine gömülü 185 şarap fıçısı, bağcılık, manastır ekonomisine ayrı bir önem verir. Çan kulesinin ötesindeki kompleks, bir mezarlığa gider. Basamaklarla on dokuz kata yükselir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ