Tokat ilinin bir ilçesi ...

Niksar,
Caberia,
Neocaesarea,
Diospolis,
Sebaste
Niksar; Orta Karadeniz Bölümünün iç kesiminde yer alır. Niksar 1891 yılında belediye olmuştur. Romalılar döneminde Diospolis, Sebaste isimleriyle anılmıştır.

Pontus Krallığı döneminde Caberia adıyla anılan şehir Danişmendli Devleti’nin başkenti olmuştur. MÖ 72 yıllarında Romalılarla Pontuslular arasındaki savaştan sonra şehir Romalıların eline geçmiştir. Romalılar, şehre Neocaesarea, Kayser'in yeni şehri adını vermiş. Adı, Neocaesarea'dan Niksar olarak türemiş. Niksar, 1175 yılında II. Kılıçaslan zamanında Selçuklu topraklarına katılmış. Moğol istilası ile 1341 yılında önce Eretna Devleti’nin sonra Tacettinoğulları Beyliği’nin hakimiyetine girmiş. Yıldırım Beyazıt’ın oğul Süleyman Çelebi 1398 yılında Niksar’ı Osmanlı topraklarına katmıştır. Osmanlıların son yıllarında Tokat Sancağı’na bağlı bir kaza merkezi olarak var olmuş.

Tokat'ın ilçeleri;
Tokat (merkez)
Almus, Artova, Başçiftlik,
Erbaa, Niksar, Pazar,
Reşadiye, Sulusaray, Turhal,
Yeşilyurt, Zile

Niksar'ın rakımı ortalama 350 m. dir. Dağları Canik Dağları ve Dönek Dağıdır. Niksar Ovası ve Çamiçi Yaylası ile ünlüdür. Niksar topraklarını Kelkit Çayı sular. Niksar’ın kuzeyindeki ormanlarda ladin, kayın, gürgen ve çam ağaçları ve sansar, tavşan, kurt, tilki, vaşak, ayı ve domuz gibi hayvanlar yaşar. Kavak ağacı yetiştiriciliği yapılan Niksar'ın kışları genellikle ılık ve yağışlı, yazları sıcak geçer. İlçede buğday, arpa ve mısır yetiştirilir. Bunun yanında şekerpancarı, tütün, ayçiçeği, patates ve mahlep gibi sanayiye hammadde olan ürünlerde üretilmektedir. Üzüm, elma, kiraz, şeftali ve ceviz yetiştirilir. Niksar'ın cevizi meşhur olup ilçe ekonomisine büyük bir katkı sağlar. Anadolunun önemli yerleşim yeri olan Niksar'ın önemli lezzetleri Aşevi ya da Aşgana denilen mutfaklarda pişirilir. 
Tarihi eserleri;
Ulu Cami, Niksar Kalesi, Taşmektep, Melikgazi Türbesi, Cikrikci Baba Türbesi, Talazan Köprüsü, Kırkkızlar Kümbeti, Leylekli(Yılanlı) Köprü, Akyapı Kümbeti, Kolag Kümbeti, Çöreğibüyük Cami, Yağıbasan Medresesi.
Son derece zengin bir mutfağa sahip olan yörenin yemekleri;

Aşlık çorbası,
Bacaklı Çorba,
Baklalı Yaprak Dolması, Bişi,
Cevizli Çörek, Cızlak,
Cevizli Bat,
Çarşaf Böreği, Çökelikli Katmer,
Dut Pekmezi,
Gendirme Toygası,
Helle Çorbası,
Kabak Kabuğu Kavurması,

Katıklı Düğün Çorbası,
Kalburabastı, Kuşburnu Reçeli, Fasulyeli Bulgur Pilavı,
Keşkek,
Leylek Giliği,
Madımak, Muhacir Böreği,
Pancar, Pehli,
Tokat Kebabı, Tarhana, Toyga çorbası, Tutmaç Çorbası.
Yaprak Sarması, Yavan dolması,
Yufka Böreği ve Yufka Tatlısı, Zoğallı ve Erikli Çorba.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ