Orta Amerikada, Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birbirine bağlayan su yolu ...

Panama,
Panama Kanalı, 
Orta Amerika'nın en güney ülkesi Panama'dadır. Panama kanalı Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birbirine bağlayan su yoludur. Bu Kanal Güney Amerika ve Kuzey Amerika'yı birbirinden ayırır. Kanal 77 km uzunluğunda olup 15 Ağustos 1914 tarihinde ABD tarafından tamamlanarak hizmete açılmıştır. Kanal yolculuğu 9 saat sürmektedir.  Panama Kanalından bir yılda yaklaşık 14.000 gemi geçmektedir. 200 milyon tondan fazla yük taşınmaktadır.

Kanalın yapımı sırasında, bölgede görülen sıtma ve sarı humma gibi hastalıklardan dolayı büyük miktarda çalışan ölmüştür. İlaveten büyük toprak kaymaları olmuştur. Kanalın inşaatı esnasında yaklaşık 27.500 çalışan ölmüştür. 

Panama Kanalı deniz seviyesinden 28 metre yüksekliktedir. Sıvıların kaldırma kuvveti kullanılarak gemiler kanal içinde yavaş yavaş yükseltilir ve aynı metotla diğer tarafa indirilir. Panama Kanalının inşaatına Fransızlar tarafından 1 Ocak 1881 tarihinde başlandı. Teknik, sağlık ve finansal sorunlar nedeniyle Fransız şirketi 1889 yılında battı. Bu olay Panama skandalı olarak bilinir.

Mühendislik Harikası Panama Kanalı ve Çalışma Mantığı

26 Haziran 2016 tarihinde Panama Kanalı genişletilerek yeniden işletmeye alınmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ