Eski dilde Demir ...

Ahen,
Demir,
Farsça, Demir, ( آهن)
Hadid, (Osmanlıca)
Demir, 
(Simgesi Fe). 
İng. iron, 
Fr. Fer,

Atom numarası 26, 
Atom ağırlığı 55,847, yoğunluğu 7,8 , 
Mavimtırak esmer renkte, özellikle çelik, döküm ve alaşımlar durumunda sanayide kullanılmaya elverişli, 1510 °C' de eriyen bir element. Bazı minerallerde, hemen hemen her çeşit toprakta ve mineralli sularda bulunur. Arı halde gümüşsü beyaz renkli bir metaldir. Esas işlevi oksijenin hemoglobin içinde dokulara ve hücresel oksidasyon mekanizmalarına taşınmasıdır. Demir, yer kabuğunda büyük miktarlarda bulunur. 

Demir, yerkabuğunda en çok bulunan metaldir. Demir metali, demir cevherlerinden elde edilir ve doğada nadiren elementel halde bulunur. Demir, küçük iğnelerden dev yapılara kadar, binlerce işlenmiş ürünün ana maddesidir. Kükürt ve oksijen gibi metallerle kolayca birleşir. Başka herhangi bir metalden çok daha büyük miktarlarda, alaşımlarda kullanılır. En yararlı ve ucuz metallerden biri olan çelik, demire küçük bir miktar karbon katılmasıyla elde edilir. Mika, formülü FeO(OH) olan bir demir hidroksittir. Hematit (Fe2O3), Magnetit (Fe3O4), Siderit, (FeCO3), Prit (demir disülfür, FeS2), Limonit filizi, dünya demir üretiminde oldukça önemli bir yüzde oluşturur. 

Karbon, Çelikte başlıca sertleştirici etkisi olan elementtir. Mangan,Çeliğin dayanımını geliştirici bir alaşım elementidir. Silisyum, Çelik dökümlerde fiziksel dayanımı ve özgül ağırlığı arttırır. Fosfor, genel olarak çelikte zararlı olarak bilinir. Kükürt, çeliği kırılgan yapar ve haddelenmesini güçleştirir. Krom, çeliğin dayanım özelliğini arttıran fakat buna karşılık, esnekliğini çok az bir dereceye kadar negatif yönde etkileyen bir alaşım elementidir. Krom, çeliğin sıcağa dayanımını arttırır. Nikel, çeliğin dayanımını silisyum ve mangana kıyasla daha az arttırır. Molibden, çeliğin çekme dayanımını özellikle ısıya dayanımıyle kaynak edilme özelliğini arttırır. Vanadyum, çok düşük miktarda kullanıldığında çeliğin sıcağa dayanımını arttırır. Volfram, çeliğin dayanımını arttıran bir alaşım elementidir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ