Çin, Pekin'de 1989 yılında öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen büyük gösterinin yapıldığı meydan ...

Tiananmen,
Tiananmen Meydanı,
1989 Tiananmen Meydanı Olayları.
Çin'de 4 Haziran Vakası ya da Altı-Dört olarak anılan olaylar. Çin Halk Cumhuriyeti' nde (ÇHC) 1989 yılının 15 Nisan-4 Haziran arasında öğrencilerin, aydınların ve işçilerin gerçekleştirdiği gösteriler Pekin Tiananmen Meydanında oldu. 

20 Mayıs 1989 tarihinde sıkıyönetim ilan edilir. 3 Haziran'ı 4 Haziran' a bağlayan gece tanklar ve piyade birlikleri gösterileri bastırmak, protestocuları dağıtmak üzere  Tiananmen Meydanına gönderilir. Protestolar esnasında pek çok sivil yaşamını yitirdi. Ölü sayısı, Çinli öğrenci örgütlerine ve Çin Kızılhaç kayıtlarına göre 2000-3000 arasındaydı. 

Hükümet protestocuları baskı altına almak amacıyla geniş çaplı tutuklamalar yaptı. Yabancı basın yasaklandı. ÇHC basınında olaylar hakkındaki yayınlar denetim altına alındı. Protestolarla ilgisi olan parti üyeleri tasfiye edildi. 
Tiananmen Meydanı'ndaki gösterilerin şiddetle bastırılması uygulaması, uluslararası kamuoyunda yaygın bir şekilde kınandı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ