Albert Einstein'dan sonra dünyanın en tanınan İngiliz evrenbilimci ve fizik profesörü ..

Stephen Hawking,
Prof. Dr. Stephen Hawking,
İngiliz fizikçi, 
Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir. Albert Einstein'den sonraki en büyük dahi olarak kabul ediliyordu. 
D. 8 Ocak 1942, Oxford-İngiltere 
Ö. 14 Mart 2018, Cambridge-İngiltere.

Evrenbilim, İng. cosmology,
Evrenin oluşumunu inceleyen ve evreni yöneten genel yasalarla uğraşan bilim. Bu bilimle uğraşan bilimadamlarına evrenbilimci denir. Bunlardan en büyük dahi olarak Stephan Hawking'dir.

Prof. Dr. Stephen Hawking, 8 Ocak 1942 yılında Oxford-İngiltere'de doğdu. 1960 yılında, 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Bu hastalık sinir sistemini felç etti. Beynin zihinsel çalışmasını etkilememekte ancak Hawking’i tekerlekli sandalyede yaşamak zorunda bıraktı. Ünlü bilim insanı, 1985 yılında sesini de kaybetti. Bilim adamı yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabildi.


Oxford Üniversitesi kolejinde okudu. Kozmoloji (evrenbilim), uygulamalı matematik ve kuramsal fizik üzerine Cambridge'te çalıştı. 1979 yılında matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü oldu. 

Bu profesörlük ilk olarak Isaac Barrow'a sonra 1669 yılında Isaac Newton'a verilmişti. Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. Einstein'ın Uzay ve Zamanı kapsayan genel görelilik kuramı üzerine Roger Penrose ile birlikte  çalıştı. 

Kuantum fiziği, Big Bang ve karadelik üzerine çalışmalar yaptı. Hawking 1965 yılında Jane Wilde ile ilk evliliğini yaptı. Bu evlilikten Lucy adında bir kızı ve Robert ile Tim adında iki erkek çocukları oldu. 1995 yılında resmen boşanmalarının ardından Stephen Hawking, bakıcısı Elaine Mason ile evlendi. 2006 yılında Mason'dan da kötü muamele nedeniyle boşandı. 

Hawking’in kitapları 40 dile çevrildi. Dünya çapında 10 milyondan fazla satan Zamanın Kısa Tarihi isimli kitap ile şöhreti yakaladı. Son olarak Ceviz Kabuğundaki Evren isimli kitabını yazdı. Zaman yolculuğundan, Albert Einstein’in teorilerine kadar birçok konuya bu kitapta 
değindi. 

Aldığı ödüller;
Fiziğe olan katkıları sebebiyle 12 onur derecesi.
1982 yılında Kraliçe Elizabeth II tarafından CBE ödülü.
1989 yılında Companion of Honour isimli ödülü,

Ünlü İngiliz evrenbilimci, fizik ve matematik profesörü Stephen Hawking, 76 yaşında 14 Mart 2018, tarihinde İngiltere'nin Cambridge şehrinde hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin. Nur içinde yatsın.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ