Cumhuriyet döneminde Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Türk edebiyatı, şairi ...

Orhan Veli Kanık,
Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak bilinen Türk şairi.
D. 13 Nisan 1914 İstanbul - Ö. 14 Kasım 1950 (36 yaşında) İstanbul,
Takma adı, Mehmet Ali Sel
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı, Garip akımı Şairi,
Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu oldu. Orhan Veli, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirdi. 
Sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. 

Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikaye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı. Orhan Veli Kanık, İstanbul‘un Beykoz, Yalıköyü'nde 13 Nisan 1914 tarihinde  ailenin ilk çocuğu olarak doğdu. Babası Cumhurbaşkanlığı Armoni Orkestrası şefi, klarnet ustası Mehmet Veli Kanık, annesi Fatma Nigar Hanım'dır. Anafartalar İlkokulu'nun ana sınıfında temel eğitimine başladı. 1921 yılında ilköğrenimi için Galatasaray Lisesi‘ne gönderildi. Dördüncü sınıfa kadar bu okula devam etti. 1925 yılında babası Ankara‘ya taşındı. Burada Gazi İlkokulu'nu bitiren Kanık, orta öğrenimi için yatılı olarak Ankara Erkek Lisesi'ne gitti.

Ankara'da Oktay Rıfat Horozcu ve Melih Cevdet Anday ile arkadaş oldu. Bu üç arkadaş Ankara Lisesi okul kooperatifinin finansörlüğünde, Sesimiz adıyla bir dergi çıkarmaya başladılar. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin felsefe bölümünde devam etti. 1936 senesinde, lisans eğitimini bırakmaya karar veren Kanık, ertesi sene Ankara'ya geri döndü. Ankara'da PTT Genel Müdürlüğü Telgraf İşleri Reisliği Nizamlar Bürosunda memur olarak çalıştı.

Melih Cevdet ve Oktay Rıfat ile birlikte çıkardıkları Garip adlı şiir kitabıyla, Türk edebiyat tarihinde, Garipçilik (Birinci Yeni) ismi verilen yeni bir şiir akımı başlattı.

Orhan Veli Kanık, 14 Kasım 1950 tarihinde, beyin kanaması sonucu girdiği komada yaşamını yitirdi. Cenazesi, Rumelihisarı'nda bulunan Aşiyan Mezarlığında toprağa verildi. 

Garip,
Vazgeçemediğim,
Destan Gibi,
Yenisi,
Karşı,
Bütün Şiirleri,
Hoşgör Köftecisi,
Nasreddin Hoca Hikayeleri,
Nesir Yazıları,
Edebiyat Dünyamız,
Bütün Yazıları,
Mektuplar
Yalnız Seni Arıyorum, Yaprak.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ