İnsan ve hayvanlarda ağır enfeksiyonlara neden olan bir bakteri ...

Riketsiya,
(Rickettsia),
İnsan ve hayvanlarda ağır enfeksiyonlara neden olan bir bakteri.
Bu bakterinin bilimsel adı  bakteri ve virüsler arasında bir geçiş formu olan canlı cinsidir. Hepatit virüsleri ve viral hepatitler, virüs, bakterileri Riketsiya, Klamidya Hastalıklarına neden olur.. Riketsiya hastalıklarının tanısında kullanılan Weil Felix testi  yapılır.Bit, pire ve kenelerle bulaşırlar. Bu bakteri lekeli humma ve Q hummasına neden olur. Coxiella burnetii bakterisinin, insanlarda ve hayvanlarda oluşturduğu sistemik bir enfeksiyon hastalığına Q humması olarak bilinir.

Riketsiya, hücre içinde çok küçük boyutları olan bakterilerdir. Çoğu bakteri enzimini bulundurdukları anlaşılan gram negatif mikroorganizmalardır. Türleri, lekeli humma ve Q hummasına yol açar. Morfolojik olarak prokaryotlara benzerler. Hücre duvarları çeşitli enzimler içerir. Çift nükleik asit taşırlar. Çeşitli antibiyotiklere duyarlıdırlar.

İnsanda tifüs, yüksek ateş gibi hastalıklara sebep olan hücre içi bir parazite yönelik olarak 1910 yılında yapılan çalışmalar Howard Ricketts tarafından başlatılmış olup bu gruba da bilim adamının  adı verilmiştir. Bu hastalığın tedavisinde tetrasiklin grubu antibiyotikler kullanılır.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ