Etiyopya'nın naibi ve 1930'dan 1974'e kadar Etiyopya İmparatoru. ..

Selassie,
Haile Selassie,
(Kutsal Üçlemenin Gücü)
(23 Temmuz 1892 Ejersa Goro – 
27 Ağustos 1975 Addis Ababa),
Etiyopya imparatoru,
Asıl adı, Tafari Makonnen Woldemikael.
23 Temmuz 1892 Ejersa Goro'da doğdu. Ras Tafari Makonnen, Ras Makonnen'in oğlu olup İmparator Menelik'in soyundan gelen ve geleneklere göre de Süleyman Peygamberle Saba Melikesi'nin oğlu sayılıyordu.
 
Halası İmparatoriçe Zauditu'nun yönetimi altında naip seçilen Makonnen, 1930 yılında imparator oldu. 1911 yılında Woizeru Menen Asfau ile evlendi. 

Ras Tafari, Kutsal Üçleme'nin Gücü anlamına gelen Haile Selasiye ünvanını aldı. Hükümdarın başka ünvanları da vardı: Yahuda Kabilesi'ni Fetheden Aslan, Tanrı'nın Sevgili Kulu, Krallar Kralı. Milletler Cemiyetinde, 1936 yılında İmparator, İtalya'yı II. İtalya-Habeşistan Savaşı'nda insanlarına karşı kimyasal silah kullanması nedeniyle kınadı.

Tafari Makonnen, Etiyopya'nın, öteki Afrika ülkeleri gibi tamamıyla sömürgeleştirilmesini önledi. Köleliği kaldırdı. İmparatorluğun bağımsızlığını koruyan Makonnen, Eritre'yle federasyona giderek, Etiyopya'nın hem topraklarını genişletti, hem de deniz kıyısı olmasını sağladı. 1974 yılında, Vollo'da büyük açlık felaketi olmuş ve 200 bin kişi ölmüştür. Bundan sonra ordu, imparatoru tahttan indirmiş ve gözetim altına almıştır.

Tafari Makonnen, 27 Ağustos 1975 tarihinde gözetim altında yaşadığı konutunda şüpheli bir biçimde ölmüştür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ