2010 yılında tüm Avrupa'yı ve ülkemizi de etkileyen kül bulutlarının oluşmasında neden olan 1666 m yüksekliğinde İzlanda'ya ait bir yanardağ...

Eyjafjallajökull,
İzlanda'da faal bir yanardağ. İzlanda da volkanik bir ada üzerinde ve bir çok küçük adadan meydana gelmiş bir devletdir. 
2010 yılında tüm Avrupa'yı ve ülkemizi de etkileyen kül bulutlarının oluşmasında neden olan 1666 m yüksekliğindeki bir yanardağ. 
Eyjafjallajökull, (ada dağ buzulu). İzlanda'nın küçük buzullarından biridir. 

İzlanda;
Başkenti Reykjavik olan İzlanda (İzlandaca: İsland), Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Britanya Adası'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesidir. En yakın komşusu Grönland olup, 350 km uzakta, Norveç 1050 km, İskoçya 800 km uzaklıktadır.

Buzul yaklaşık 100 km2'lik bir alana yayılmıştır. Dağın güney ucu bir zamanlar adanın Atlantik kıyı şeridinin bir parçasıydı. Ancak deniz o dönemden bu yana 5 km geri çekilmiştir. Eski kıyı şeridi ise, en iyi bilineni Skogafoss olan birçok güzel şelalenin bulunduğu dimdik uçurumları oluşturmuştur. Daha büyük bir buzul olan Myrdalsjökull'in batısında ve Skogar'ın kuzeyindedir. 

İzlanda volkanı 3,5 km çapında bir krateri olup, 920, 1612, 1821, 1823 yılları arasında püskürmüş. Son olarak 2010 yılında 21 Mart ve 14 Nisan tarihlerinde iki defa püskürdü. Ancak Nisan ayındaki püskürme, Kuzey Avrupa'da hava trafiğinde önemli ölçüde aksamayı beraberinde getirdi. O sıralarda bende Belçika'da uzun süre uçuş olmadığından dolayı mahsur kaldım. Sıkıntılı bir dönemdi. Sonra geçti.

İzlanda'daki bu yanardağdan magma enerjisini kullanacak jeotermal termik santral yapılması planlanmış. 2021 yılında İngiltere'ye ve 2025 yılında Hollanda, Belçika ve Fransa'ya elektrik üretmek için düşünülmektedir. Projenin maliyeti 12 milyar €. Üretilecek enerjinin iletilmesi için denizin altına 1500 km. kablo döşenmesi planlanmaktadır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ