1920 yılında Balıkesir'in kuzeyinde, Manyas ve Gönen bölgelerinde çıkan ayaklanma ...

Anzavur,
Ahmet Anzavur Ayaklanması, 
Kurtuluş Savaşı'na karşı Anadolu'da çıkan ayaklanmalardan, isyanlardan birisidir. İstanbul Hükümeti’nce desteklenmiş olan Anzavur Ayaklanması'nın adı, ayaklanmaya önderlik eden Ahmet Anzavur isminden dolayı verilmiştir. Anadoluda direnişi kırmaya yönelik isyanlar arasında en önemlisidir. Bu isyanlar Kurtuluş savaşında Yunanistan işgalinin durdurulmasının ve Batı Cephesinin oluşturulmasının gecikmesi  için sebep olmuştur.

İzmit Mütasarrıfı Anzavur Ahmet, Padişah Yunanlılarla harp edilmesine razı değildir. Yunanlılar bizim dostumuzdur. Padişahın emir ve rızası hilafına olarak, onlara silah çekmek küfürdür diyerek isyan başlatmıştır. Manyas, Susurluk, Gönen ve Uluabat bölgesinde çıkan ayaklanmalar bastırılmıştır.

Ahmet Anzavur Ayaklanmaları;
1. Anzavur Ayaklanması; 
1 Ekim 1919 - 25 Kasım 1919. 
Sivas Kongresi sonrasında İstanbul Hükümeti, Padişah Kuvayi Milliyecilerin dine ve halifeye karşı oldukları propagandasıyla halkı kışkırtıyordu. Eski bir jandarma subayı olan Anzavur Ahmed’i de Kuzey Ege ve Marmara bölgelerindeki direnişi kırılmakla görevlendirdi. Anzavur Ahmed Eylül 1919 yılında Biga, Gönen ve Manyas'ta Kuvayi Milliye karşıtı çalışmalara başladı. 1 Ekim 1919 yılında başlayan ayaklanmayla, 12 Kasım 1919' da silahlı adamlarıyla Susurluk'a girdi. Ama Kirmastı (Bu gün, Mustafa Kemal Paşa) yakınlarında Çerkes Ethem kuvvetlerine yenildi.

2. Anzavur Ayaklanması; 
16 Şubat 1920 - 16 Nisan 1920. 
Anzavur Ahmed, 1920 yılı, Şubat ayında ikinci kez ayaklandı. Gavur İmam adlı bir başka ayaklanmacının denetimindeki Biga'yı üs edindi. Gönen, Ulubat, Susurluk, Bandırma ve Karacabey, Manyas ele geçirdi. Kuva-i Seyyare güçlerinin komutanı Çerkes Ethem ve Danişmentli İsmail Efe, zorlu bir savaşın ardından 16 Nisan 1920 yılında Anzavur Ahmed’in kuvvetlerini dağıttılar. Bunun üzerine 19 Nisan’da Karabiga’ya kaçan Anzavur oradan da bir Britanya gemisiyle İstanbul’a dönmüştür. 

3. Anzavur Ayaklanması; 
10 Mayıs 1920 - 22 Mayıs 1920.
Süleyman Şefik Paşa kendisine sonradan katılan Anzavur Ahmet ile anlaşmazlığa düşünce İstanbul’a dönmüş. Kuvayı İnzibatiye komutanı olan Yarbay Senai, Geyve boğazını alarak Eskişehir istikametinin yolunu açmak göreviyle Sapanca ve Adapazarı bölgesinde savaşmış ve Anzavur Ahmet’in komutası altında 15-16-17 Mayıs’ta saldırılar gerçekleştirilmiş, her defasında geri püskürtülen Anzavur Adapazarı’ndan ayrılarak İstanbul’a dönmüştür. Sapanca ve Adapazarı kurtarılmıştır.

Anzavur kelimesi, kinci, gaddar, azgın anlamındadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ