"İşte hayat" , "Kapıcılar Kralı" , "Çöpçüler Kralı" gibi filimlerin yanı sıra "Perihan Abla", "Bizimkiler", "Oğlumadam olacak" gibi TV dizilerinin senaryolarını da yazan gülmece yazarımız...

Umur Bugay,
 
(D. 4 Ekim 1940, Ankara - Ö. 6 Ağustos 2019, İstanbul),
Senarist, oyuncu, yönetmen, dramaturg, yazar.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunu. Umur Bugay, sanat hayatına 1962 yılında Arena Tiyatrosu'nda başladı. Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Halk Oyuncuları, Dostlar Tiyatrosu; oyuncu, yönetmen, dramaturg olarak görev yaptı.1972 yılında oyun yazarlığına başladı. Yazdığı oyunların çoğu Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahnelendi. 1975 yılından sonra, çeşitli gazete ve dergilerde, mizah ağırlıklı öyküleri ve röportajları yayınlanan Bugay, Milliyet Çocuk Dergisi'nde söyleşiler yazdı. 

1974 yılında Atıf Yılmaz ile Yılmaz Güney'e, bir çingenenin yaşamını konu alan Cemil adlı senaryoyu yazarak sinema alanında da çalışmalara başladı. 1975 yılında çekilen Hababam Sınıfı filminin senaryosu da kendisine aittir. 1988 yılında yazmaya başladığı Bizimkiler adlı televizyon dizisinin TRT'de gösterilmesiyle üne kavuştu. Bazı filmlerde yapımcılığı üstlendi. Türk Küçükleri adlı bir gülmece öyküleri kitabı vardır.

Umur Bugay 6 Ağustos 2019 tarihinde Kınalıada, İstanbul'da denizde yüzerken geçirdiği kalp krizi sonucu 79 yaşında ölmüştür.

Ödülleri:
Pir Sultan Abdal (oyun) 1970 - DİSK, En İyi Yönetmen
İşte Hayat (senaryo), 1976 - Antalya Film Şenliği,  En İyi Özgün Senaryo 
Çöpçüler Kralı (senaryo) 1978 - Antalya Film Şenliği En İyi Özgün Senaryo.

Senaryoları:
Aslan Bacanak
Bizimkiler, Büyük Umutlar.
Çöpçüler Kralı
Davacı, Deli Yusuf, Duruşma, Düttürü Dünya
Hababam Sınıfı, Hasip ile Nasip, Hayat A.Ş. , Haneler
Kapıcılar Kralı, Komşu Komşu, Koltuk Sevdası.
Oğlum Adam Olacak
Postacı, Pisi Pisi, 
Rating Kasabası, Reklamlar, Rus Gelin.
Saygılar Bizden,
Tuzak
Yazlıkçılar, Yoksul,
Zor Adam.




kaynak:wikipedia

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ