Dünyanın sayılı zenginleri arasında gösterilen, IKEA'nın kurucusu ...

Ingvar Kamprad.
D.30 Mart 1926, Agunnaryd, İsveç - Ö. 27 Ocak 2018, SmAland, 
İsveç' li iş insanı.
1943 yılında IKEA şirketini kurdu.
30Mart 1926 yılında İsveç'in Agunnaryd şehrinde Berta ve Feodor'un çocuğu olarak dünyaya doğdu. Margaretha Kamprad ile 1963 yılında evlendi. Mathias, Peter, Jonas, Annika Kihlbom adında dört çocuk sahibidir. 


İş adamı ve IKEA mobilya perakende zincirinin kurucusu, Forbes Dergisi tarafından milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin dördüncü insanı olarak gösterildi. Ingvar Kamprad, ikinci el kıyafet giymesi veya saçlarını fiyatların ucuz olduğu ülkelerde kestirmesi gibi bir milyarder için garip denebilecek alışkanlıklarıyla dikkat çekiyordu. 15 yıllık Volvo bir araba kullanıyor, sadece ekonomi sınıfında uçuyor ve çalışanlarına her zaman kağıdın her iki tarafını da kullanmalarını öğütlüyordu. Firma, İsveç'in yüksek vergilerini ödememek için, 1976 yılında İsviçre' ye taşındı. Firma, İsveç' te vergi reformlarının sonucunda yaklaşık 40 yıl sonra vatanına geri döndü.

1943 yılında, IKEA şirketini kurdu. IKEA, kısaltması adı ve soyadının baş harfleri (I.K.) ile büyüdüğü köy Elmtaryd (E) ve çiftlik Agunnaryd (A) adlarının baş harflerinden oluşuyor. IKEA markası altında kalem, cüzdan, resim çerçeveleri, saatler ve naylon çoraplar sattı ve bu satışları uygun fiyatlarda tuttu. İki yıl sonra da mobilya satışına da başlayan Kamprad, işlerin iyi gitmesi sonucunda, 1950 yılından sonra tamamen ev mobilyalarına odaklandı ve1955 yılında IKEA kendi mobilyalarını dizayn edip üretmeye başladı.

Kamprad'ın, 1942 yılında bir Nazi grubuna katıldığı ve 1945 yılına kadar ilişkisi olduğu ortaya çıktı. Bu dönemi, hayatının en büyük hatası ve pişmanlığı olarak açıklayan Kamprad, tüm yahudilerden ve çalışanlarından bir mektup ile özür diledi. Aynı zamanda alkolik olduğunu kabul eden Ingvar Kamprad, bu durumunun artık kontrolü altında olduğunu açıkladı.

Türkiye'deki ilk mağazasını 2005 yılında İstanbul'da açtı. Toplam yedi mağaza açtı. (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana).

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ