Deterjan üretiminde kullanılan bir maddenin kısa yazılışı ...

LAB,
(Linear Alkyl Benzene),
LAB, kendine has kokolu berrak bir likit olup,  suda çözülmeyen zehirsiz bir maddedir. 

Eter ve aromatik hidrokarbonlar ile kolay çözünür. Parlama sıcaklığı  yüksek olup, 148-150 °C 'dir. 
Deterjan, kir sökücü anlamındadır. Sabun dışındaki temizleyicilerin tamamını kapsayan petrol türevlerinden elde edilen maddelere deterjan denir. Yüzey aktif özelliği nedeniyle temizleme işlerinde kullanılır. İçinde yardımcı kimyasal maddeler de bulunur.

1917 yılında, Alman kimyacı Charles Frederick Gunther, tarafından naftalini alkilleştirerek elde ettiği maddeyi sülfonlamış ve böylece ilk deterjanın aktif maddesini elde etmiştir. 1932 yılında yağ alkolü sülfat bazlı deterjanlar, Henkel firması tarafından Fewa markasıyla ve Procter&Gamble firması, Dreft markası ile ilk deterjanlarını üretmişlerdir.

Yüzey aktif maddeler veya surfaktanların birçoğu, molekülün bir ucun­da suyu çeken (hidrofilik) ve diğer ucunda suyu iten (hidrofobik) bir grup oluştururlar. Deterjanlar, kirleri uzaklaştırmada etkin olan bu özelliklere, faz­lasıyla sahip maddelerdir. Yıkama suyuna katılan sabun ve deterjanlar, suyun ıslatma özelliğini artırır. Bu nedenle su, kumaş ve kirlere daha kolay girer ve kiri uzaklaştırır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ