Kraliçeye, Birleşik Krallık’a bağlı, iç işlerinde bağımsız, vergi cenneti bir ada ...

Man,
Man Adası,
Man Adasının bayrağı ve devlet arması bir üçgen şekilinde gösterilen üç bacaktır.
Kuyruksuz kedileri ile meşhurdur. 
Man Adası iç işlerinde bağımsızdır. Ada Birleşik Krallık’a bağlı dır. 

Kraliçe II. Elizabeth aynı zamanda Man Adasının devlet başkanıdır. Kraliçeye, Man’ın Efendisi unvanı verilmiştir.  Devlet başkanı olan kraliçenin vekili olarak tayin edilmiş bir valiye (Lieutenant Governor) adanın yönetimi verilmiştir. Adada bir seçimle parlamento oluşturulmuştur. Bu parlamentoya Tynwald denir. Dünyada en eski, (1000 yıllık) parlamentolarındandır. Man Adası yasama organı Birleşik Krallık Parlamento' sundan geçen yasaları aynen kabul eder. Ancak bazı konularda özerk yasalar çıkarır. Mesela asgari evlenme ve otomobil kullanabilme yaşı,  16 olarak belirlenmiştir. Man Adası Avrupa Birliği üyesi değildir. AB ile yapılan antlaşmalar uyarınca sınırlı şekilde mal dolaşımına izin verilmektedir. 

I.Dünya Savaşında İngilizler’e esir düşmüş olan binlerce Alman ve Avusturyalı ile birlikte 115 Türk askeri de esir düşmüş ve Man adasındaki Knockaloe Esir Kampına getirilmiştir.
Uzun süre ilgi bekleyen yedi Türk askerinin mezarlarının bulunduğu Man Adası’ndaki 

Uluslararası vergi sistemlerini uygulamayan Man Adasındaki şirketlere, finansal varlıklar aktarılarak vergi sistemlerinin dışına çıkarılıyor. Daha önce üzerinde herhangi bir şirket bulunmayan Man Adasında bir çok ucuz sermayeli şirket kurulmuş. Bir vergi cenneti olarak yıllık ortalama 1,5 trilyon dolar para bu şirketlere transfer edilerek kara paranın aklandığı düşünülmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ