Güney Amerika'da yetişen ve "Dragon" da denilen bir meyve...

Pitahaya,
Pitaha,
Ejder meyvesi,
Dragon fruit,
Kaktüs meyvesi,
Güney Amerika'da yetişen ve Dragon da denilen bir meyve.

Pitaya ağacı kaktüsgillerden olup üretimi ağacının güneş yanıkları ve kırağıdan çok çabuk etkilenmesinden dolayı çok büyük ilgi ve özen ister. Beyaz ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi bulunur. Aslında meyve kesildiği zaman ortaya çıkan iç rengindendir.

Meyve kesildiğinde içerisinde küçük susam tanesine benzeyen çekirdekleri bulunur. Bu çekirdekler, tıpkı kivideki gibi meyveyle birlikte tüketilir. Eğer Pitaya meyvesinden uzun soluklu bir verim alınmak isteniyorsa, sapından kesim yapılmalıdır.

100 yılı aşkın bir süredir Vietnam başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen bir meyvedir. Başlıca Vietnam, Kamboçya, Tayland, Kolombiya, Ekvator ve İsrail de üretimi yapılmaktadır. İçerdiği besin ve mineraller itibariyle gözlerin görüş yetisini kuvvetlendirme ve yüksek tansiyonu önleme özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca içerdiği kalsiyum ile güçlü iskelet sistemi ve kemikler için yararlıdır. Elektrolize yardımcı olur ve vücudun nem dengesini kontrol altında tutar. Taze meyve olarak yenilebilir. Salatalarda, tatlılarda, yemeklerinizde, kokteyllerinizde kullanabilirsiniz. Dekoratif görüntüsü, garnitür olarak kullanılır.

C Vitamini, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum ve Lif ihtiva etmektedir. 7 ºC de, %80 – %90 nemde muhafaza edilmelidir. Genelde kırmızı kabuklu pitayalar C vitamini kaynağıdır. Pitayalar lif ve mineral yönünden zengindir, örneğin fosfor ve kalsium. Kırmızı pitayalar bu yönden zengin olarak bilinir, sarılar bunun arkasındadır. Tohumlar çoklu doymamış yağ asidi yönünden zengindir ve genelde kırmızı ejder meyveleri çok az doymuş yağ asidi içerir.

Pitayalar ayrıca önemli miktarda fitoalbumin, antioksidan, kanseri önleyici serbest radikaller içerir. Tayvan’ da, diyabetikler bu meyveyi yüksek diyet lifi içermesi nedeniyle pirinç yerine kullanırlar. Pitaya vücuttan ağır metal toksin atılımını hızlandırdığı ve kolesterol ile tansiyonu düşürdüğü iddia edilmektedir. Düzenli yemenin kronik solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği iddia edilmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ