Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde, neolitik çağa ait bir yerleşim merkezi...

Nevali Çori,
Şanlıurfa ilinin Hilvan ilçesine bağlı Güluşağı mahallesinde, Kantara köyündedir. Fırat nehrinin sağ tarafında ve onun bir kolu olan Katara Deresinin yanındadır. Güneybatı Asya' nın Neolitik Çağındaki dinsel yaşantıyı ortaya çıkaran Nevali Çori adıyla tanınan antik yerleşme yeridir.

Şanlıurfa Hilvan’da bulunan Nevali Çori, Atatürk Baraj Gölü’nün suları altında kalan arkeolojik yerlerden birisi olup, Almanya Heidelberg Üniversitesinden Prof. Dr. Harald Hauptmann’ın danışmanlığında 1980 yılında kazılmıştır. Güneydoğu Anadolu’da neolitik çağa ait olan Çayönü, Hallan Çemi, Gusir Höyük, Nevali Çori, Göbeklitepe gibi yerleşmeler bulunmuş. 

Balıklı Göl, Aynzeliha (aynzelha) ve Halil Ür Rahman Gölleri;
Urfa şehir merkezinin güneybatısındadır. İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında  düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Urfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerleridir. İbrahim Peygamber, devrin zalim hükümdarı Nemrut ve
halkının taptığı putlarla mücadele etmeye, tek tanrı fikrini savunmaya başlayınca, Nemrut tarafından bugünkü kalenin bulunduğu tepeden ateşe atılır. Bu sırada Allah tarafından ateşe Ey ateş, İbrahim'e karşı serin ve selamet ol emri verilir. Bu emir üzerine, ateş suya odunlar da balığa dönüşür. Hz. İbrahim bir gül bahçesinin içerisine sağ olarak düşer. Hz. İbrahim'in düştüğü yer Halil ür Rahman gölüdür. Rivayete göre Nemrut'un kızı Zeliha da İbrahim'e inandığından kendisini onun peşinden ateşe atar. Zeliha'nın düştüğü yerde de Aynzeliha Gölü oluşmuştur. Her iki göldeki balıklar halk tarafından kutsal kabul edilmiştir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ