Kastamonu'da, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan "bulgurun atası" olarak adlandırılan bulgur ...

Siyez,
Siyez bulguru,
Hitit bulguru.
Siyez buğdayı,
Einkorn, 
Kabulca,
Kaplıca,
Triticum boeoticum türü, yabani buğdayın kültüre alınmış formudur.

Einkorn buğdayının, yabani buğday türüne, Triticum boeoticum'a veya evcilleştirilmiş formuna, Triticum monococcum denir. Yabani ve evcilleştirilmiş biçimler ya burada olduğu gibi ya da alt tür olarak ayrı türler olarak kabul edilir.
Kastamonu'da ekilen ve kabulca, kaplıca veya Hitit bulguru olarak da bilinen siyez buğdayından elde edilen bulgur. Sağlık açısından önemli bir besin olan siyez buğdayının genetiği bozulmayan tek buğday türüdür. Türkiye'de siyez buğdayının ekim alanları kısıtlı olup, Türkiye'de Kastamonu civarında (İhsangazi, Seydiler, Devrekani) ilçelerinde yetiştiriliyor. Başakçıkları tek taneli ve kavuzlu yapıya sahiptir. Hasadı yapılan siyez buğdayı, kaynatıldıktan sonra kurutulur ve taş değirmenlerde öğütülerek bulgur elde edilir.    

Siyez, Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye'de yetişir. Besin içeriği açısından normal buğdaydan farklılıklar gösterir. Soğuk veya kuraklık gibi zor durumlara karşı daha dayanıklıdır. Siyez buğdayı içinde bulunan lutein  maddesi diğer buğdaylara göre daha çok orandadır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ