İsrail ile Ürdün sınırı arasındaki topraklarda yaşayan bir kavime gönderildiğine inanılan bir peygamber ...

Lut,
Arapça: lut, 
İbranice: לוט, 
Lut Peygamber,
Bugünkü İsrail ile Ürdün sınırı arasındaki topraklarda yaşayan bir kavim olan Lut kavmine gönderildiğine inanılan peygamber.  İbrahim'in akrabasıdır. Lut, İbrahim’le birlikte Mısır' a oradan da Kenan diyarına dönmüş. 

İbrahim ile Lut’un çok miktarda koyun ve sığır sürüleri bulunmaktaydı. Ancak bölgede az sayıda su kuyusu bulunması nedeniyle adamları arasında tartışmalar çıkınca Lut amcasından ayrılarak verimli olan Sodom ve Gomora kenti yakınlarına yerleşti. Hz. İbrahim'in peygamberliğini ilk kabul eden kişi olduğuna inanılır. 

Tevrat’a göre Sodom halkı günahkar olup, orada her türlü ahlaksızlık, özellikle de eş cinsel sapıklık yaygındır. Kendisine itaat etmeyen ve eş cinsel olarak yaşamayı adet edinmiş olan Sodom ve Gomorrah halkına gelmiştir. Bu kavim çok azgın ve erkeklerle cinsel münasebeti adet haline getirerek livata fiilini işliyordu. Sodom ve Gomora şehirlerini cezalandırmakla melekler görevlendirilir. Melekler Lut’a şehrin harap edileceğini, bu nedenle aile fertlerini alıp burayı terk etmesini bildirdiler. Melekler tarafından karısı ve iki kızıyla birlikte şehrin dışına bırakırlar ve arkalarına bakmadan dağa kaçmaları tembih edilir. Lut kısa sürede dağa varmanın zor olduğunu belirterek yakındaki Tsoar adındaki küçük şehre gider.

Arkalarından Sodom ve Gomore’ye göklerden kükürt ve ateş yağdırılarak her iki şehirde yaşayan tüm canlılarla birlikte yok edilir. Bu sırada Lut’un karısı meleklerin uyarısına rağmen kaçarken geriye baktığı için tuz direğine dönüşür. Hanımı da helak olanlar arasındadır. Yağmur gibi yağan taşların altında kaldılar. Güneş tamamen doğduğunda, bir tek müşrik kalmamıştı. Aynı şekilde Gomorro şehiri de yerle bir olmuştu. Daha sonra, her taraftan kaynar sular fışkırarak, yurdun her tarafı göl olmuştu. Bugün o şehrin yerindeki göl, Lut gölü adıyla anılmaktadır. 

Tanah ve Eski Ahit'in ilk beş kitabını oluşturan Tevrat'ın birinci kitabı Tekvin-Yaradılış'a göre Lut, iki kızıyla birlikte Tsoar kentinde kalmamış. Oraya yakın bir dağda bulunan mağaraya yerleşmiş. Yahudi inanışına göre Lut' un kızları soyunu devam ettirmek için babalarına şarap içirerek sarhoş ettikleri ve kendinde olmayan babalarıyla ilişkiye girdikleri, bu ilişkiden hamile kalan büyük kızının Moab adında bir erkek çocuğu doğurduğu, hamile kalan küçük kızının da Ammon adında bir erkek çocuğu doğurduğu belirtilmektedir.

Lut Peygamber daha sonra, kızları ve müminleri ile beraber, Şam diyarına amcası Hz. İbrahim'in yanına gitmiştir. Kavminin yok olmasından sonra, yedi yıl daha Şam'da kalmış ve 80 yaşında (başka bir rivayete göre 142 yaşında) vefat etmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ