Dağcılıkta kayadan iple inme tekniği ...

Rapel,
İngilizce: rappel, 
Dağcılıkta kayadan iple inme tekniği.
Dağcılıkta doruktan ip sallandırarak inmek,
İple iniş.
Dağcılıkta iki katlı bir ip sayesinde dik ya da dışa doğru çıkıntı yapmış kayadan inme tekniği.
Dağcılıkta bir halkaya bağlanmış iki katlı ip sayesinde dik bir kayadan inme tekniği.
Dağcılıkta temelde iplerin yardımıyla dikey yüzlerden hızlı bir iniş tekniğidir. Yüksekliklerin klasik mücadelesi iple iniştir. Korku ve algılanan her riskin aşılması bir başarıdır.

Yürüyüş Çeşitleri;
Dik Yürüyüş (Çıkış): Eğimi az olan, taş düşme ihtimalinin olmadığı yüzeylerde çok kalabalık guruplar için uygun olan yürüyüş çeşididir. Diz kilitleme tekniği kullanılır.

S Çıkış: Eğimin arttığı ama taş düşme ihtimali ve diğer risklerin hala çok yüksek olmadığı yüzeylere uygun olan yürüyüş çeşididir.

Zikzak Çıkış: Eğimin çok arttığı, taş düşme ihtimali ve diğer risklerin çok yüksek olduğu yüzeylere uygun olan yürüyüş çeşididir.

Yan Geçiş (Travers): Eğimin yukarıya çıkmaya uygun olmadığı yüzeylerde, herhangi bir rotaya veya uygun alana geçmek için kullanılan yürüyüş çeşididir.

İniş: Eğime göre iniş farklılıklar gösterebilir.
Düz İniş: Eğimin az ve yürüyüş zemininde mekanik hareketin (Çarşak) olmadığı yüzeylerde yapılan yürüyüş çeşididir. 
Çarşak Dağlarda, büyük kaya kütlelerinin, duvarların aşağısında bulunan, kaya bloklarından kopmuş, parçalanarak ufalanmış taşlarla örtülü yamaç. Ufak çakıl taşlar ile örtülü yer.
Topuk İniş: Eğimin fazla ve yürüyüş zemininin çarşak olduğu yüzeylerde yapılan yürüyüş çeşididir.
Yan Kesme: Eğimin çok fazla ve yürüyüş zemininin sert olduğu yüzeylerde yapılan yürüyüş çeşididir.
Külah İnişi: Az eğimli yüzeylerde, tabanların tamamıyla, dizlerin kırılarak ve yaylanma hareketi ile yapılan iniş çeşididir. 

Yürüyüş Teknikleri;
Diz Kilitleme: Özellikle orta eğimli arazide, vücut ağırlığının bir ayaktan diğer ayağa aktarılırken diz ekleminin dik olarak basılmasıdır. Bu esnada boşta kalan ayak dinlendirilmiş olur. 
Ağırlık Aktarma: Vücut ağırlığı bir ayaktan diğer ayağa aktarılırken batonlar denge ve vücut ağırlığının bir kısmını aldığından dolayı orta ve daha dik eğimli arazilerde uygulanır.

Dinlenme: Eğimin az olduğu yerlerde ayaklar tek tek diz kilitleme yöntemi ile eğimin çok olduğu yerlerde de baton kullanarak ayakta dinlenme gerçekleştirilir.

Rapel kelimesinin diğer anlamları;
(Eng revaccination),
(Fr. appel), 
Aşının tutması için yinelenmesi, pekiştirme.

Rapel;
Sigorta aracısına ödenen bir komisyon çeşididir. Aracın portföyü bir milyon lirayı geçerse kendisine, hesaplanan miktardan % 5 ilave komisyon verilir. Buna rapel denir. Sigorta aracısının şirkete getirmeyi taahhüt etmiş olduğu iş miktarı evvelce tayin edilmiş seviyeyi aşacak olursa, almakta olduğu komisyona ek olarak ödenen komisyona Rapel denir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ