Turistleri ikna ederek dükkanlara çekerek onlardan alışveriş yapmalarını sağlayan ve bu işlemden pay alarak geçinen kimselere verilen ad ...

Hanut,
Hanutçuluk. 
Argo bir kelimedir.
Hizmet karşılığı olarak özellikle turist kafilelerini alışveriş etmeleri için belirli dükkanlara götürme işinden alınan yüzde.
Özellikle turist kafilelerini alışveriş etmeleri için belirli dükkanlara götürme işinden alınan yüzde alanlara verilen isimdir. 

Turistleri ikna ederek dükkanlara çekerek onlardan alışveriş yapmalarını sağlayan ve bu işlemden pay alarak geçinen kimselere denir. Bu işin yapılması işlemine de Hanut denir. 
Görülmesi istenen mal genel olarak halı oluyor. Hanutçu tarafından getirilen turist alışveriş yaparsa dükkan sahibinden satılan malın değeri oranında bir komisyon alır. Hanutçuların en gözde müşterisi Amerikalı turisttir. Amerikalıları İtalyan ve İspanyollar takip eder. Bunlar Türkler gibi alışveriş etmeyi sever. Halı aldığı zaman yedi göbek akrabasına da alır. Yüksek sesli konuşur ve kesinlikle pazarlık ederler. Japonlar en sevilen turisttir. Çok dürüst olurlar ve yalan nedir bilmezler. 

Bu mesleğin kendine özgü kuralları, raconu vardır. Buna göre; İyi bir hanutçu turistin kılık kıyafetine önem vermez. Çünkü paranın kimde olduğu bilinmez. Bir hanutçu bir diğerinin müşterisine göz dikmez. 

Her millet için satılacak mal farklıdır. Mesela;
Almanlar altın ve deri alır. 
Belçikalılar deri alır.
Amerikalılar her şeyi alır. Bol para harcar. Pazarlık etmez. Malı beğenirse alır.
Japonlar el işçiliği olan ürünleri severler, halı kilime meraklılar.
Rus turist para yemeye gelir.
Hollandalı halı almaz. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ