Manik depresif bozukluk ya da Manik depresyon adıyla da bilinen ciddi bir psikolojik hastalık...

Bipolar,
Bipolar Bozukluk,
İki uçlu duygulanım bozukluğu.
Manik depresif bozukluk ya da Manik depresyon adıyla da bilinen tedavi edilmediği takdirde intihar yoluyla ölüme yol açabilen, ciddi bir psikolojik hastalıktır.

Manik Depresif Bozukluk veya Manik Depresyon adıyla da bilinen Bipolar Bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren, tedavi edilmediği takdirde intihar yoluyla ölüme yol açabilen, ciddi bir psikiyatrik hastalıktır. Bipolar bozukluk, manik depresyona kadar uzanan ruh halindeki aşırı değişikliklerdir. Bu ruh halindeki değişiklikler, bipolar bozukluğu olan kişinin normal ruh halini etkileyebilir. Aşırı hareketli, yükseklerde uçan, enerjik, konuşkan, umursamaz bir ruh haline sahip biri, birdenbire karanlık bir ruh haline dönüşebilir. Yani sinirlilik, kafa karışıklığı, öfke, kapana kısılma hissi ortaya çıkar. Önceki ruh haline tamamen zıt olan bu ruh hali depresyon olarak tanımlanır ve üzüntü, ağlama, değersizlik hissi, enerji kaybı, haz kaybı, uyku problemleri olarak ortaya çıkabilir. Bu ruh halindeki değişiklikler her insanda değişiklik gösterir. Bipolar bozukluk rahatsızlığı genellikle 15-24 yaş arasında görülür ve sıklıkla yaşam boyunca sürer. Tüm dünyada benzer sıklıkta olup yüzde iki oranındadır. 

Kişilerde 2 hafta ile 4-5 ay süren manik dönemde kişinin içinde bulunduğu duruma uygun olmayan coşku, enerji artması ve aşırı hareketlilik şeklinde belirir. Bunlar çok konuşma, uyku süresinde azalma, toplumsal kurallara uyamama, dikkat dağınıklığı, öz güven artışı, kendini başbakan, peygamber, ermiş zannetme gibi büyüklük fikirleri, düşüncesizce para harcama, halusinasyonlar görme, sesler duyma, hayaller görme, kokular algılama, ciltte karıncalanma şeklinde algı bozuklukları oluşur. Hastalığın hipomani döneminde ise fiziksel ve zihinsel aktivitede aşırı artma, kişinin kendine güveninde aşırı artma, uyku ihtiyacında azalma, dikkatin kolayca dağılması şeklinde bir ruh hali oluşur.

Yukarıdaki bu ruh halinde oluşan depresif bozukluklar, tedavi edilmediği takdirde intihar yoluyla ölüme yol açabilen, ciddi bir pisikolojik durum oluşturur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ