Türkiye'de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan portreleriyle tanınmış kadın ressamı ...

Mihri Müşfik,
Mihri Müşfik Hanım.
Doğum 26 Şubat 1886 - İstanbul
Ölüm 1954 - New York - ABD
Mihri Müşfik Hanım, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1922 yılında mareşal üniformalı portresi halen Çankaya Köşkündedir.
Papa XV. Benedict, Naile Hanım portreleriyle tanınıyor. 
Çingene isimli tablosu Louvre Müzesinde sergilenmektedir. 
Ressam Hale Asaf'ın teyzesi olan ressam Türkiye'de çağdaş resim çalışmalarını başlatan ilk kadın sanatçıdır.  Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas (Kız) Sanayi Nefise Mektebinin ilk kadın yöneticisi olarak bir çok ressam yetiştirmiş.

İstanbul’da, Kadıköy’ün Bahariye semtindeki Dr. Rasimpaşa Konağında bir paşa kızı olarak dünyaya gelir.  Resme olan ilgisi nedeniyle yaptığı bir resmi Sultan II. Abdülhamit'e hediye eder. Bundan sonra saray ressamı Zonaro'nın öğrencisi olarak ressamlığa devam eder. Roma ve Paris’te  yaşar. Montparnasse’da kiraladığı evinin bir odasını kiraladığı Bursalı Selami Paşanın oğlu Müşfik Selami Bey’le evlenir. Mihri Müşfik Hanım adını alır. 1919 yılında boşanmış.

İstanbul’da bulunduğu dönemlerde İbrahim Çallı, Hikmet Onat ve Tevfik Fikret ile beraber çalışmış. 1915 yılında Tevfik Fikret'in ölümü üzerine yüzünün kalıbını alarak heykelini yapar. Türkiye’de ilk mask çalışması olarak bilinen bu eseri Aşiyan Müzesinde sergileniyor.

ABD’ye gider. Bu ülkede üniversitelerde konuk profesör olarak ve zengin ailelerin çocuklarına ders vererek geçimini sağlar. 1928 yılında New York’ta bir müzede de kişisel sergisini açar. Bundan sonraki yaşamı yoksulluk içinde geçer ve 1954 yılında New York’ta yaşamını yitirir ve kimsesizler mezarlığına gömülür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ