Manolya, defne, nilüfer gibi 3000 kadar türü kapsayan iki çenetli bitkiler takımı ...

Ranales,
Manolya, defne, nilüfer gibi 3000 kadar türü kapsayan iki çenetli bitkiler takımına denir.
Ranales,  Dicotyledons sisteminin eskimiş bir taksonu olup Ranunculus Ranunculaceae ile temsil edilmiştir. Belirli bir kategoriye girebilecek derecede ayırt edici farklılıklara sahip olan cins, tür, alt tür vs. gruplara takson denir. 

Ranales, Ranunculaceae familyalarını içerir. Bu familya otlar, çalılar ve ağaçlardan oluşan geniş bir düzendir. Genel olarak spiral olarak düzenlenmiştir. 

Ünlü Amerikalı botanikçi Charles Edwin Bessey (21 May 1845 – 25 February 1915) tarafından filogenetik sistem tanımlanmıştır. Sistemde kaktüs ağacı biçiminde oluşturulan filogenetik sistemin en altında Ranales yer alır. Mevcut APG sistemi, Eudicot kümesinde Ranunculales'i yedi aileyle kullanmaktadır. Bessey’in genel olarak ortaya koyduğu prensiplere göre; evrim sadece pozitif yönde olmaz, negatif yönde de olabilecektir. Homojen yapıların heterojen yapılara göre daha ilkel olduğunu bitkinin tüm organlarının aynı sürede evrimleşlemeyeceğini ve bitkiler arasında gerçekleşen ilişkilerde genetik hatların aşağılara doğru gidildikçe değişebileceğini belirtmiştir. İzokinolin (Alkaloidler) Ranales'in ailelerinde bulunur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ