Diyotlu aydınlatma yönteminin kısa yazılışı...

LED,
(Light Emitting Diode),
Işık Yayan Diyot,
Diyotlu aydınlatma yönteminin kısa yazılışı..
LED, yarı iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 
1907 yılında İngiliz deneyci  H. J. Round, Laboratuvarlarında elektrolüminans etkisini keşfetmiş. 1920 yılında Rus Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni ilk LED'i bulmuş. 1962 yılında pratik kullanım için General Electric Company firmasından Nick Holonyak Jr. LED 'in babası olarak bilinir. 

1968 yılında Monsanto Corporation firmasınca düzenli led (kırmızı led) üretimi yapılmış. LED, geleneksel ışık kaynaklarına göre, uzun ömrü (100.000 saat gibi), küçük boyutu, düşük enerji tüketimi, sağlamlığı ve hızlı açılıp kapanabilmesi gibi gibi avantajları vardır ama biraz pahalıdır. Önemli bir özelliği de çabuk ısınmamasıdır.  Bilindiği üzere Kırmızı LED 2,20 Volt, Yeşil LED 3,30 Volt, Mavi ve Beyaz LED 3,40 Volt gerilimle çalışır.

LED'ler, televizyon kumandasında, futbol sahalarındaki dev ekranlarda, cep telefonlarında, kol saatlerinde, otomobillerde, bahçe, yol, mekan aydınlatmalarında, reklam panolarında, trafik işaretlerinde, bilgisayarlarda, fotoğraf makinalarında ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır. Kullanım amaçlarına göre LED’ler plastik ve metalik kılıf içinde tasarlanabilir. LED' ler yaydıkları ışığın spektrumuna ve dalga boyuna sınıflandırılır. 

Görünen ışık veren LED’ler; Kızıl ötesi (IR ya da Infrared ışınlar, dalganın boyu görünen ışığa göre daha uzun) ışık veren LED’ler ve Morötesi (Ultraviyole UV tip, dalgaların boyu 100 ile 400 nm arasında) ışık veren LED'ler olarak sınıflandırılmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ