Bulgaristan'ın Yambol şehrinde, kötü ruhların kovulması ritüelinin canlandırıldığı Yambol Maske Festivalinin adı...

Kukeri,
Kukerlandia,
Bulgaristan'ın Yambol şehrinde, kötü ruhların kovulmasına dair ritüelin canlandırıldığı Yambol Maske Festivaline Kukerlendia, kukeri denir. Bulgaristan'da yüzyıllarca eski geleneklerin, seslerin ve ışık tonlarının bir sentezi olarak maske festivali özellikle Yambol şehrinde yapılır.

Kutlamalarda canavarlara ve yaratıklara benzeyerek kemerlerine bağlı çanların vurulması eşliğinde, hayalet ve kötü ruhları kovalanır. İlkbaharda kutlanır. Kukeri renk zenginliği ve doğurganlık ayinleri büyüsünde icra edilir. Kukerlandiya festivali, her yıl Yambol kentinde yapılır. Çok sayıda kukeri grubu yer alır ve binlerce insan bu festivali izler. Yambol Belediyesi ve Tundzha Belediyesi tarafından organize edilir. Kukeri Bulgar erkekler tarafından kötü ruhları uzak tutmaya yönelik bir festivaldir. Festivalde kostümler, vücudun çoğunu kaplar ve süslenmiş ahşap maskeleri (bazen çift yüzlü) ve kemere takılı geniş çanlar içerir.
Köylüler aracılığıyla dans edilerek, özel hazırlanmış kostümleri ve çanların sesleri ile ruhları uzaklaştırırlar. Bu festival bir antik çağ geleneği olup iyi bir hasat, sağlık ve mutluluk sağladığına inanılır. Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan'da yaşayan Traklar tarafından günümüze taşınmıştır. Trak savaşçılarını temsilen giyilen kıyafetler ile dikkat çekerler. Festivalde, maskeli ve renkli kıyafetli gruplar tarafından kıştan kalan kötü ruhları uzaklaştırırlar. Düzenlen festivalde meydanda toplanan gruplar, kötü ruhların maskeler ve çan sesiyle kovulmasını anlatırlar. El yapımı maskeler, kuker ve ilginç kıyafetleri ile üzerlerindeki çanlarla gösteri yapılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ