Rize'nin Hemşin ilçesinde bir kale ...

Varoş Kale,
Kalai Bala,
Çamlıhemşin ilçesinin 40 km. güneyindedir. Hisarcık Köyü sınırları içinde, Fırtına Deresinin kaynağına yakın bir noktada hakim bir tepede kurulmuştur. Yazılı kaynaklarda Varoş Kale olarak da geçmektedir. Araştırmacılara göre Kale-i Bala-Varoş kale  M.Ö. 300 yılında bölgede hakim olan İranlılar tarafından yaptırılmış.

Rize ilindeki kaleler;
Rize Kalesi,
Şehir merkezinin güneybatısında yer alır. Rize kalesi İç Kale, Orta Kale  ve Aşağı Kale olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. İç kale korunaklı, doğal bir yükseltinin üzerine kurulmuştur. Kalenin şehrin limanını ve doğu yolunu gören bir mevkide kurulmuş olması bu iki güzergahın önemini vurgulamaktadır. Rize il merkezinin güneybatısında bulunan Rize Kalesi’nin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.

Ciha Kalesi.
Pazar ilçesinden 7 km. içerde, Yücehisar Köyü sınırları içinde, Hemşin Deresi’ nin doğusunda yer alır. 

Zeleki Kalesi,
Çayeli ilçesinin doğusunda yer alan kale, Bizans dönemine aittir. 

Bozuk Kale,
İl merkezinin 10 km. doğusunda, Gündoğdu’ da dere kenarında yer alır. Denizden 30m. yükseğe kurulmuş gözetleme kulesidir. Karadeniz sahillerinde sıkça görülen Ortaçağ kalelerinden biridir.  

Zil Kalesi,
Ortaçağın sonlarında yapıldığı tahmin edilen kale Çamlıhemşin ilçesinde, Fırtına Deresin’ nin batı yamaçları üzerinde kuruludur. Dere yatağından yaklaşık 100 m yükseklikteki bir kaya parçası üzerinde moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir. 

Varoş Kale (Kalai Bala),
Çamlıhemşin ilçesinin 40 km. güneyinde, Hisarcık Köyü sınırları içerisindedir. Varoş Kale olarak da anılır. 

Kız Kalesi,
Pazar ilçesinin batı girişinde küçük bir burun üzerinde kurulmuş olan kalenin kara ile bağlantısı kesilmiştir. 13–14. yüzyıllarda yapıldığı sanılmaktadır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ