1932 yılında "Dünya Güzeli" seçilen ve soyad, bu olaya uygun olarak Atatürk tarafından verilen Türkiye'nin ilk Dünya güzeli...

Keriman Halis Ece.
(1913-2012 İstanbul)
1932 yılı Dünya Güzeli.
Keriman Halis Ece, Türk piyanist, model ve Türkiye'nin ilk dünya güzeli. Atatürk tarafından Ece soyadı verilmiştir.
Keriman Halis'e, 1934 yılında çıkan Soyadı Kanunu ve yarışmadaki başarısından sonra bizzat Atatürk tarafından kraliçe anlamına gelen "Ece" soyadı resmi olarak verilmiştir.
1932 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği güzellik yarışmasında birinci seçilen, ardından Belçika’nın Spa kentinde 28 ülkenin jürisi tarafından “dünya güzeli” seçilen Keriman Halis 2012 yılında 98 yaşındaİstanbul'da  vefat etmiştir. 

Sadece, birinci seçildikten sonra elinde Türk bayrağı ile sahneye çıkmak istediği, ancak salonda Türk bayrağı olmadığı için bu isteğinin karşılanmak istenmediğini, bayrak bulunmazsa sahneye gelmeyeceğine dair resti üzerine atlas kumaşlardan orada alelacele bir Türk bayrağı yapılarak böyle sahneye çıktığını kendisi anlatmıştır.

Ana dili gibi Fransızca bilen Keriman, Tahsilini Feyziati (Boğaziçi) Lisesi'nde yapmıştır. Meşhur Ece Ajandası da, adını Keriman Halis'in soyadından alır. Şirketin merhum sahibi Murtaza Sadık Kağıtçı, bu soyadın anlamlı bir şekilde veriliş hadisesinden çok etkilenerek bir ajanda çıkararak bu ismi kullanmayı tercih etmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ