Çekirdekleri kahveden daha uyarıcı olan bir bitki ...

Kola,
Çekirdekleri kahveden daha uyarıcı olan bir bitki.
Sıcak bölgelerde yetişen ve çekirdekleri kahveden daha uyarıcı olan bir bitki.
Kolagillerden, Afrika' nın sıcak bölgelerinde yetişen ve kola cevizi adıyla anılan, çekirdekleri kahveden daha uyarıcı olan bazı içeceklerde ve hekimlikte kullanılan bir bitki.

Kolagillerden, Afrika’nın sıcak bölgelerinde yetişen bir bitkidir, kola cevizi adı ile tanınan çekirdekleri, kalbi harekete getirmek, kas sistemini uyarmak bakımından kahveden daha kuvvetli olduğu için, tıpta kullanılır.

Kola ağacı, Afrika’ nın özellikle batı bölümündeki tropikal iklimli yerlerinde yabani olarak çıkar. Sonradan bu ağaçlardan, Afrika’ dan Amerika’ ya gelen esirler tarafından Güney Amerika ülkelerine getirilmiş, en çok Brezilya’ da yetiştirilmesine başlanmıştır. Kola ağacının meyveleri olan kola cevizi sert bir kabuk içindeki birçok iri, beyaz, ya da kırmızı renkli tanelerden meydana gelir. Kola cevizi, tanıdığımız yemişlerden en çok at kestanesine benzer. Kabuk içindeki taneleri etli ve dolgundur. Afrika yerlileri canlanmak için bunları çiğnemeyi gelenek edinmişlerdir. Kola cevizinde, kahve çekirdeklerinde olduğundan çok daha fazla kafein bulunmaktadır.

Bunlar, çiğnendikleri zaman, uyku giderici, zihni uyarıcı bir etki bırakırlar. Kola cevizi bazı ilaçların yapımında kullanıldığı gibi, Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan birçok serinletici, kokulu içkilere de karıştırılır. Kola adı, Sudan yerlilerinin dilinden alınmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ