Kuzey ülkelerinde pagan inançlarda bir Bayram olarak kutlanan Kış Gündönümüne verilen ad ...

Yule,
Paganlar kış gündönümünü Yule adı verilen Bayram olarak kutlarlar. Kutlamalar buğday başakları, ateş ve eğlenceler ile yapılır. Elma ve portakal güneşi temsil eder. Hasatı temsil eden buğday sapları, kutsal sayılan Sarmaşık ve Ökseotu evlerin kapılarına asılır. 12 gün boyunca Günlük yakılır. 

Mitolojide kış gündönümü, tanrıların kapısı olarak bilinen ve Latince kapı anlamına gelen Janua sözcüğü ile bilinir. Güneşin büyüyen gücünü, yükselişini temsil eder. Güneşin Oğlak burcuna girmesidir.

Kış Gündönümü (Janua coeli):
21 Aralık, tarihinde güneş ışıkları Oğlak Dönencesine dik gelir. Yani sıfır derecelik bir açı yapar. Yaşam enerjisinin başlangıcı kabul edilirek bu güne ayna günü de denir. Güney yarım kürede en uzun gündür ve günler kısalmaya başlar.  Kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanır ve günler uzamayabaşlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarım kürede kış, güney yarım kürede yaz başlangıcı olarak algılanır.  Bazı ülkelerde de yaz ve kış mevsiminin tam ortası olarak kabul edilir. 

Diğer gün dönümleri;
21 Mart:
Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede ilkbahar mevsimi başlar.

21 Haziran:
En uzun gündüz, en kısa gece. Kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlar. Ülkemizde en uzun gündüz Hatay ilinde yaşanır.

23 Eylül:
Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar.

21 Aralık:
En uzun gece, en kısa gündüz. Kuzey yarım kürede kış mevsiminin başlangıcıdır. Ülkemizde en uzun gece Sinop ilinde yaşanır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ